Sve što niste znali o - suvenirima!

| Travel |

"Wanderlust - biti i putovati" by Ivy&Gabi

Ivana Širić i Gabrijela Nujić, magistrice filozofije i komunikologije, nerazdvojne su prijateljice koje dijele istu strast – obožavaju putovanja, vole život i iz njega izvlače samo ono najpozitivnije! 

Suveniri – konstanta na putovanju! Gdje god da putujemo, s kojom god tradicijom se susrećemo, u kojem god gradu se nalazimo, jedno je uvijek sigurno – obići ćemo suvenirnice. Zašto? Zato što su cool, zanimljive, slatke, šarene! Ali najvažnija stvar od svega je ta da u svakoj suvenirnici možemo naučiti puno o povijesti i tradiciji mjesta u kojemu se nalazimo! Čak i ako smo u zemlji gdje domaćini nisu toliko gostoljubivi prema turistima, u suvenirnici nas očekuje osmijeh od uha do uha, ugodan razgovor o tradiciji, noćnom životu, dobrim mjestima za kušanje hrane itd.

Suvenire kupujemo prvenstveno kako bi imali uspomenu na sretne trenutke provedene na putovanju, ali i kako bi obradovali naše najmilije koji nas kod kuće veselo očekuju.

Suvenirnica NAVI
  • Jeste li znali što zapravo znači riječ „suvenir“? Riječ suvenir dolazi od francuske riječi „souvenir“ (sjećanje), a nosimo ga doma kako bi imali uspomenu na određeno mjesto, događaj ili osobu.
  • Jeste li znali koje suvenire turisti najviše kupuju? Iznenadili bi se da to nisu magneti! Najpopularniji suveniri su majice, šeširi, šalice, žličice i pribor za čaj.
  • Jeste li znali da su određeni suveniri zakonom zabranjeni? U Velikoj Britaniji možete imati problema s carinom ako prenosite krzno, školjke i slonovaču. Isto tako, u nekim zemljama je zakonom zabranjeno iznositi kamenje i određene biljke (pogotovo ako se nalazite u Amsterdamu).
  • Jeste li znali koji je najskuplje prodan suvenir? Na dražbi u Londonu, novčanica od milijun funti (nastala za vrijeme 2. svjetskog rada) prodana je za 78 300 funti.
  • Jeste li znali da postoji izbor najboljih hrvatskih suvenira? Nagrada se zove „Plavi cvijet“ Hrvatske turističke zajednice, a nagrađene suvenire nećemo nabrajati – jer svaki suvenir iz Lijepe Naše je najljepši!
Suvenirnica NAVI

Ali jednu stvar sigurno znate – koji suveniri su najdraži Wanderlsticama. Naravno, radi se o Lana's DuckAss suvenirima sa neodoljivim čovječuljcima koji su zarobili naša srca! Znamo i gdje ih možete pronaći – upravo u bijelom Zagreb gradu! U najslađoj zagrebačkoj suvenirnici koja se nalazi u Tkalčićevoj ulici 42, omiljenoj i Zagrepčanima i turistima.

Suvenirnica NAVI dom je najljepših hrvatskih suvenira, gdje ćete pronaći zavidnu ponudu suvenira iz svih hrvatskih krajeva. Sa polica će vas veselo pozdraviti Profesor Baltazar, Nikola Tesla, Faust Vrančić, a zidovi oslikani sa simbolima grada (rad umjetnice Anite Genc) podsjetit će vas zašto volite Zagreb. NAVI suvenirnicu prvenstveno krasi raznovrsnost asortimana, svaka polica je priča za sebe i predstavlja Zagreb i Hrvatsku na domišljat i originalan način. Licitarska srca – pravi simbol Zagreba, ručno rađena i oslikana kriju legendu o ljubavi između pekara i mlade ljepotice. A ako kiša slučajno zasmeta zaljubljenima prolaznicima, Šestinski kišobran je „mjesto za dvoje, što ljube se u mraku....“

Suvenirnica NAVI

Ako želite naučiti o povijesti i znamenitostima, osim vrhunskih vodiča grada, šalice naše drage Lane Hudine sa znamenitostima i izumiteljima, ispričati će vam poučnu priču koja se krije iza svakog crteža. Ne brinite, ako vam je šalica velika – i magnetići u svome pakiraju kriju poučne pričice.

Nostalgične duše rastopit će se kada ugledaju plišane igračke omiljenoga profesora Baltazara, slikovnice za najmlađe, šalice za „Baltazar kavu“, kišobrane, torbe, puzzle i nezaobilazne majice – za sve one koji se žele prošetati gradom i popiti kavu se samim profesorom. Ahhh, Balt-Baltazar, Balt-Baltazar, Baltazaaaaar, Baltazaaaaar!

Lijepa Naša poznata je po vrhunskim delikatesama i pićima, tako da će svatko tko dođe u Navi imati priliku kušati domaće medenjake i tradicionalne zagrebačke Paprenjake, izabrati tradicionalnu rakiju, voćne likere, vino ili vrhunske začine.

Suvenirnica NAVI

Modno osviješteni zaljubit će se u cool retro torbe, dame će uživati u Herbae Dalmatiae prirodnoj kozmetici, koju krasi bogatstvo domaće lavande, ružmarina i meda,  gospoda će poželjeti sjesti na „špicu“ i uživati u prestižnim kubanskim duhanskim proizvodima kao što su Cohiba, Partagas, Montecristo... a ljubitelji umjetnosti provest će sate izučavajući tehniku ulja na staklu hrvatskih naivaca.

Za sam kraj još jedan „jeste li znali“. Jeste li znali da vas profesor Baltazar čeka u NAVI suvenirnici?

Dragi naši putnici, objavite sliku vaših najdražih suvenira u komentarima ispod članka na Facebooku – autora najoriginalnije fotke očekuje nagrada iz Baltazarovog asortimana! Zato škljoc, škljoc fotićem i pravac u NAVI suvenirnicu gdje vas čeka vesela ekipa, spremna otkriti vam tajne starog Zagreba!

Baltazar