Koji je grad bolji: New York ili Toronto?

| Travel |

"Wanderlust - biti i putovati" by Ivy&Gabi

Ivana Širić i Gabrijela Nujić, magistrice filozofije i komunikologije, nerazdvojne su prijateljice koje dijele istu strast – obožavaju putovanja, vole život i iz njega izvlače samo ono najpozitivnije! 

Toronto se često naziva New York Sjevera. Može li opravdati taj naziv, pokušali smo provjeriti usporedbom New Yorka i Toronta. Oba grada smo posjetile, i imamo svog favorita kojeg vam nećemo otkriti, na vama je da kroz ovu usporedbu procijenite koji vam vise odgovara…

Zanimljivo je da niti New York u Sjedinjenim Američkim Državama, niti Toronto u Kanadi nisu glavni gradovi, ali su najpopularniji i najnaseljeniji. Broj stanovnika u samom gradu Torontu je oko 2,5 milijuna, dok je u NY taj broj oko 8,5 milijuna. Kada bi se pogledale brojke urbanog područja oba grada, one bi bile desetak puta veće. New York je jedan od najnaseljenijih metropolitanskih područja u svijetu, s gustoćom stanovnika od 10.630/km², Toronto ne može parirati ovim brojkama, njegova gustoća je 3.972 /km².

New York vs. Toronto

Nekome se upravo pomisao da je tolika količina ljudi u samo jednom jedinom gradu, ne sviđa. Toronto je puno mirniji i tiši grad. Ima za svakoga po nešto, zabave za mlade, restorana i klubova, muzeja i galerija za ljubitelje umjetnosti, divnih parkova za ljubitelje prirode… Naravno, i New York sve to nudi, u puno većem i raskošnijem izdanju, ali to je grad koji je užurban, glasan, energičan… Kada uskočite u betonsku džunglu, jednostavno nećete imati vremena niti spavati. Za sve one koji vole mirniju svakodnevicu, Toronto je izbor.

Kada je riječ o turizmu, New York je jednostavno uvijek na popisu gradova koje barem jednom u životu morate vidjeti. Broj turista koji godišnje posjete ovaj neopisivi grad je oko 56 milijuna, a brojke rastu iz godine u godinu. Toronto se u posljednjih nekoliko godina spominje kao destinacija koju svakako treba uvrstiti na svoj popis. Grada nudi dobru turističku ponudu, ali je blizu slapova Niagare, jedinstvenog čuda prirode. Broj turista koji biljezi Toronto je oko 14 milijuna. Ono sto je sigurno činjenica je da nećete ostati razočarani ako posjetite oba grada.

Dobra kvaliteta života i niska stopa kriminala je ono sto naglašavaju oba grada. Danas je stopa kriminala na nižoj razini i živi se kvalitetnije nego prije. Zbilja, iako ogromni milijunski gradovi, osjećat ćete se sigurno šetajući ulicama. Istina, nije preporučljivo zalaziti u rubna mjesta grada, koji su poznati kao problematični dijelovi, ali dok se pridržavate pravila i propisa, na sigurnom ste. No ipak brojke govore da je Toronto sigurniji grad uspoređujući ga s New Yorkom.

New York vs. Toronto

Hladne zime i topla ljeta… Opis vremenska prognoze oba grada, mjesec srpanj je najtopliji s prosječno temperaturom oko 25°C, a najhladniji mjesec je siječanj s -0,4°C u Torontu -6. No iako prosječne temperature to ne dokazuju, vjerujte, dobro ćete se smrznuti ako provedete zimu u ovim gradovima. Za Toronto morate obući sloj odjeće više, zima je jako hladna i duga. No nemojte misliti da je zima jedino godišnje doba gdje morate biti na oprezu. Proljeće može biti nepredvidivo kišovito, dok je ljeto u New Yorku poznato kao nepodnošljivo vruće. Pazite da imate spreman ormar za sve vremenske prilike, te provjerite vremensku prognozu svaki dan.

U New Yorku arhitektura je daleko više impresivnija… Chrysler Building, Empire State Building, Statue of Liberty, St. Patricks Cathedral, Grand Central Terminal, Metropolitan Museum, Brooklyn Bridge… I još mnogo mnogo toga krije se u Velikoj Jabuci. Toronto je lijep grad, od arhitektonskog stvaralaštva možete vidjeti City Hall, Royal Ontario Museum, Old City Hall, Art Gallery… Ako odete turistički u New York i želite obići svih 500 galerija, oko 150 muzeja , vise od 100 kazališta te 17 000 restorana, trebat će vam jaaako dugačak godišnji odmor. U Torontu ćete također imati što raditi… grad nudi galerije, muzeje, restorane u nešto manjem broju, ali su također jednako zanimljivi.

New York vs. Toronto

Sustav podzemne željeznice New Yorka broji 26 trasa, 6.200 vagona i 468 različitih stanica. U New Yorku podzemna željeznica vozi cijelu noć, dok se u Torontu podzemna željeznica otvara u 6 sati ujutro i vozi do 1,30h. Metro u Toronto nije još dovoljno razvijen, ima samo 4 trase, pa se za kretanje gradom također morate sluziti tramvajem i busom. Ali pozitivna strana javnog prijevoza u Torontu je ta da je mnogo čišći sto se može reci i za ostatak grada.

Sto se tiče života u oba grada, za New York će vam trebati malo dublji džep. U Downtownu Toronta možete unajmiti stan već od stan 1500 $, dok bi ta cifra u New Yorku iznosila $ 3000 mjesečno. Isto tako, razlika u cijena se može osjetiti u shoppingu, restoranima, ostalim aktivnostima…

Više od 250 filmova se snima godišnje u New Yorku. Ali sigurno niste znali u mnogim filmovima iako se radnja odvija u New Yorku, zapravo se snimaju u Torontu. Neki od filmovi koju su snimani u Torontu su Chicago, Good Will Hunting, The Incredible Hulk, Kick Ass, X Men, American Psycho, Resident Evil…

Wanderlustice vam šalju pozdrave i pozivaju vas da s njima istražite New York i Toronto...

New York vs. Toronto