8 razloga zašto je super biti putoholičarka!

| Travel |

"Wanderlust - biti i putovati" by Ivy&Gabi

Ivana Širić i Gabrijela Nujić, magistrice filozofije i komunikologije, nerazdvojne su prijateljice koje dijele istu strast – obožavaju putovanja, vole život i iz njega izvlače samo ono najpozitivnije! 

Ivy&Gabi

Ova kolumna posvećena je svim curkama, ženama, kraljicama, putnicama, ali i poticaj za sve curke koje još nisu skupile hrabrosti da se odvaže biti putnice, a to im je želja! U svijetu gdje još uvijek vlada uvjerenje da žene ne mogu biti samostalne, neovisne i jake, žene putnice su dokaz da to nikada nije bilo tako i da se svaka žena može izboriti za sebe, brinuti se o sebi i doživjeti avanture o kojima muški rod može samo sanjati.

Ok, fakat ne želimo vrijeđati naše drage muškarce, ali ova kolumna je za nas – cure, kraljice, putnice! Možemo navesti na tisuće razloga zašto su curke putnice cool, ali da ne dosađujemo previše i muškarcima koji povremeno bace pogled na ovu kolumnu, povodom nadolazećeg dana žena, poznatijeg kao osmi Mart, navest ćemo ih osam!

Cure putnice znaju tko su i što žele!
 1. Cure putnice znaju tko su i što žele! Sigurne su u sebe, cijene vrijednost putovanja, novih iskustava i avantura. Takve cure nisu materijalisti, ne žude za elegantnom garderobom, skupim nakitom, najnovijim mobitelom... Za njih je škola koju nauče na putovanju neprocjenjiva, ne može se kupiti i ne može se mjeriti s materijalnim blagodatima.
 2. Cure putnice su neovisne, a svoju su neovisnost stekle na putovanjima. Znaju da je neovisnost jedini način dolaženja do istinske sreće i slobode. Curama putnicama ne može se dogoditi da moraju tražiti pomoć oko snalaženja po gradu, mijenjanja valute, pregovaranja na lokalnim tržnicama ili nošenja kofera. Zahvaljujući svojoj neovisnošću neće im biti problem upoznati nove ljude i pričati sa strancima. 
  Cure putnice su neovisne!
 3. Cure putnice su spontane! Čak i ako prije nisu bile, putovanje ih je naučilo da nauče „plesati“ onako kako ih noge vode. Teško je isplanirati svaki detalj puta, koliko god planiranje pruža određenu dozu sigurnosti. Na putovanjima se događa jako puno spontanih situacija, a svaka putnica zna da se u spontanim trenutcima događa najbolja zabava.
 4. Cure putnice su neustrašive i uvijek imaju želju za probavanjem novih stvari. Bilo da se radi o pečenim crvima na tajlandskoj tržnici ili skoka iz aviona na Havajima. Čak i ako im se crvi gade i boje se visine, cure putnice su neustrašive i dosljedne tome da pobijede svoje strahove - i to ih čini moćnima! 
  Cure putnice su neustrašive (+ Iva)
 5. Bez obzira na obrazovanje, cure putnice su pametne upravo zbog toga što su putovanja najveća škola. Možda ne znaju sve o kvantnoj fizici, ali znaju puno toga o povijesti, tradiciji, geografiji i međuljudskim odnosima. Isto tako, putovanje ih čini osobama koje su suosjećajne, poštene, odgovorne i socijalno osviještene.
 6. Cure putnice su komunikativne, čak i ako ne vladaju jezikom koji je službeni u toj zemlji, potrudit će se naučiti osnovne pojmove. Znaju da će na takav način zadobiti simpatije domaćina koji će se nakon toga maksimalno potruditi da im pomognu. 
  Cure putnice nisu dosadne!
 7. Cure putnice su aktivne, ne drži ih mjesto! Čak i kad su u svom normalnom okruženju, kod kuće, ne mogu mirovati. Takve cure će uvijek biti spremne na akciju – ne akciju koja podrazumijeva noćni izlazak, nego akciju vezanu uz jednodnevne izlete, bicikliranje, šetanje, planinarenje...
 8. Cure putnice nisu dosadne – vrlo jednostavno! One uvijek imaju zanimljive priče, bilo da planiraju novu avanturu i prepričavaju dogodovštine sa prijašnjih putovanja. S njom nikada nećete samo sjediti na kavi, nego će vam vrijeme proletjeti u zanimljivim razgovorima!
Ivy&Gabi