Planirate li put u Moskvu? Evo što morate vidjeti! (2.dio)

| Travel |

"Wanderlust - biti i putovati" by Ivy&Gabi

Ivana Širić i Gabrijela Nujić, magistrice filozofije i komunikologije, nerazdvojne su prijateljice koje dijele istu strast – obožavaju putovanja, vole život i iz njega izvlače samo ono najpozitivnije! 

Moskva
 

I jedva smo dočekali prigodu za odlazak na drugi vikend za upoznavanje i boravak u Moskvi koja je već postala naš omiljeni grad!

Ne treba mijenjati dobre stvari, stoga su i ovoga puta Šeremetjevo i Holliday Inn na Belaruskoj dobar izbor - brzo, jeftino i sve je u blizini i dostupno. Prilikom mog prvog dolaska u Moskvu, zbog brzine puta i nepoznavanja tako prostranog i velikog grada, rezervirao sam hotel na udaljenom istoku Moskve, u dijelu grada koji se zove Izmajlovo, u kompleksu pet velikih hotela (Alfa, Beta, Gama, Delta a petog se ne sjećam), koji imaju po 20 katova i koji mogu smjestiti manji hrvatski grad oko 20-25 tisuća stanovnika.U blizini je veliki Izmailovski park i to je sve što vrijedi... Položaj je udaljen od svih zračnih luka, vozite se satima skupim taxi vozilom, udaljen je od centra grada a i cijena nije toliko manja da bi opravdala ovakav izlet. Drugi put sam završio na nešto boljem mjestu u hotelu Holliday Inn na trećem kružnom toku, vlakom na kružnom toku do postaje Prospekti Mira, presjedanje na još jednu postaju dalje, Rizhskaja, ipak je komplicirano, a nepotrebno...držimo se dobrih hotela u užem centru, tako ćemo čak i uštedjeti!

Moskva
 

Odmah se pomirite da gotovo svi ugostiteljski objekti u Moskvi ne daju uslugu besplatnog interneta, pomirite se da ćete teško naći klasični espresso osim u rijetkim talijanskim lokalima, naviknite se da je ruski cappucino 3-4 puta veći od hrvatskog  (veliki cappucino se drži s dvijeruke), ali savršeno su ukusni I lijepo ukrašeni. Nikad nećete pogriješiti ako jutarnje kave i doručak potražite u ugostiteljskim lancima kojih ima na svim važnijim mjestima kao što su Kofemania i Čokoladnica. Rade 24 sata, mlađe osoblje komunicira na engleskom, u ponudi su dobre salate, ukusna tjestenina, savršena heljda koja se u Rusiji koristi kao kod nas krumpir ili riža. Tu su maštoviti pudinzi od marakuje, klasični doručak s jajima, dvopekom i šunkom. Ako vam ne odgovara ova ponuda, na izboru su vam Burger King, McDonald’s ili Starbucks (omiljen našim Wanderlusticama).

Moskva

Sve se to nudi na obližnjem Bijelom trgu, novom poslovnom centru na križanju ulica Lesnayai Tverskaya, uz samu metro postaju Belaruska, gdje je i naš hotel Holliday Inn. Tu su talijanski restorani s pizzama i tjesteninom, zatim Toro Grill s dobrim steakovima... I opet, tko je željan balkanske hrane i ugođaja, u blizini su dva srpska restorana s dobrom hranom. Jedan je Optimist u ulici Yamskog Polya s ponudom balkanske hrane, a drugi je Botik Petra u ulici Lesnaya s dobrom ribom.

Moskva

Samo dvije postaje vlakom u pravcu zapada, nalazi se Kievska metro postaja u blizini koje se nalazi trgovački Europski centar u kojem po primjerenim cijenama imate kvalitetnu ponudu odjeće, obuće i svega ostaloga.Tu su restorani (opet steak kod Gudmana, savršen, ali skup). S iste metro postaje možete se odvesti jednu postaju dalje, na Međunarodnu postaju na kojoj se nalazi impozantan Moskva city s poslovnim zgradama modern arhitekture, visokih I savršenih futurističkih oblika, restoranina 40-om katu s prekrasnim pogledom, trgovački centri kao Afimall, a uz centar se nalazi I sajam, veliki Expo centar na kojemu sam posjetio sajam voća I povrća.

Moskva

Za dnevne aktivnosti predlažem da obavezno iskoristite kulturnu ponudu, muzeje, galerije, boemske ulice I mjesta opisana u najpoznatijim romanima ruskih pisaca. Stari Arbat je najpoznatija boemska ulica sa spomenikom nezaobilaznog pisca poezije Puškina I njegove lijepe supruge Natalije Gončarove, kazališta, stotine restorana… Ovdje se može osjetiti stari duh Moskve. Laganom šetnjom od 10 minuta stiže se do galerije Zuraba Ceretelija, umjetnika monumentalnih skulptura koji je autor ogromnog spomenika Petra I, a koji se nalazi na rijeci Moskvi. Impozantno I neobično, Cereteli osim u Moskvi, radi i izlaže u Parizu i New Yorku. Kada ste već tu, isplati se produžiti do manastira Novodevići – veliki crkveni kompleks s grobovima ruskih velikana, ograđen visokim zidom I kulama. Osjetit ćete mistiku uspavanog pravoslavlja, a žene posjetitelji imaju obavezu imati marame na glavi kada ulaze u zatvoreni prostor. Iza manastira se nalazi veliko uređeno jezero sa šetnjicom na kraju koje se nalazi neobičan gruzijski restoran, imenom U Pirosmani, s egzotičnim gruzijskim okusima I kvalitetnim vinima.Samo malo dalje,na drugoj obali rijeke Moskve, nalazi se galerija Cetralni Dom Kudoznika, ogromno zdanje novije arhitekture, a tu je i početak ogromnog I prekrasnog sadržajnog Parka Kulture koji se proteže uz rijeku Moskvu – mjesto za sport, zabavu, izlete, trim staze, lunaparki dr. 

Moskva

Svakako posjetite Puškinov muzej europske i američke umjetnosti s bogatom kolekcijom svjetskih slikara, koji se nalazi u blizini novo sagrađenog hrama Hrista Spasitelja, a koji je za vrijeme Staljinove vladavine bio srušen i na mjestu kojega su se nalazili bazeni,  ponovo je nakon perestrojke sagrađen u dva nivoa (jedini sakralni objekat koji sam vidio, a da ima dvije etaže i dvije crkve). Jednako vrijedna je i Tretjakovska galerija s bogatom kolekcijom ruskih slikara. U dnevnom obilasku je zgodno u tišini odmoriti tijelo i dušu uz Patrijaršijske ribnjake, opisane u poznatom romanu Majstori Margarita, svjetski poznatog ruskog pisca proze Mihaila Bulgakova čiji muzej se nalazi u blizini, a macho tipovima predlažem odlazak u muzej s iznenađujuće bogatom zbirkom old timera svih vrsta američkih i europskih automobila.

Moskva

U noćnom provodu, a ako imate sreću da Moskvu posjećujete ljeti, kada je ista savršena, blaga, mirisna, svježai bez sparine… s dugim danima i kratkim noćima, obavezno se prošetajte zelenim bulevarom, velikim prometnim prstenom s vrtovima koji okružuje gotovo cijeli centar grada! Ne propustite odlazak u jednu odmnogih opera ili pozorišta, a ako budete imali moju sreću, posjetit ćete Novu operu u vrtu Ermitraž gdje se nalaze tri teatra. Ni ne sluteći da će se to dogoditi, poklonjena mi je od preprodavača kupljena ulaznica za moj baletni san, za predstavu Labuđe jezero. Mala scena koja je ipak uspješno smjestila 20-30 članova orchestra i oko 40 članova baletne družine za koju mi se činilo da plešu savršeno, sve dok se nije pojavila ona – jedna jedina prima ballerina koja je majka troje djece, a čija je karijera počela s teškom ozlijedom Ahilovih tetiva koje joj je liječio liječnik ansambla za kojega se udala. Ona i danas, s 40 godina pleše kao anđeo, pokretima i tijelom govori, smije se, plače i svi je kroz ples razumiju…jer kada je to uspjelo meni, savršenoj neznalici po pitanju baletne umjetnosti, tada to mogu osjetiti svi. Imao sam sreću, čast i zadovoljstvo da uživam u plesu Natalie Ogneve... Nadam se da ćete biti iste sreće!

U kasnim noćnim satima, šetajte ulicom Tverskaja koja od Novo puškinskog trga void prema centru grada. Uživajte u lijepo uređenim ulicama koje se nalaze cijelom lijevom stranom Tverskaje, noćni klubovi, restorani, terase, ulični svirači i zabavljači... Ne vjerujte da možete votkom pratiti rusku mladež - inače se nećete vratiti doma na vrijeme! Fantastičan drugi tjedan, a tek smo počeli upoznavati ogromnu, moćnu, široku, ponosnu Moskvu...

I kada pomislite da Rusija ne može bolje - odite u Sankt Peterburg, Veneciju sjevera, kulturnu predstojnicu, ponos carske Rusije! O novom gradu, drugom prigodom…

Spasiboi do svidanja!