Planirate li put u Moskvu? Evo što morate vidjeti! (1.dio)

| Travel |

"Wanderlust - biti i putovati" by Ivy&Gabi

Ivana Širić i Gabrijela Nujić, magistrice filozofije i komunikologije, nerazdvojne su prijateljice koje dijele istu strast – obožavaju putovanja, vole život i iz njega izvlače samo ono najpozitivnije! 

Moskovske priče "ruskog tate" part I.

Nakon što sam posjetio Moskvu nekoliko puta, znam da se ista ne može doživjeti prigodom jednog trodnevnog posjeta, stoga vam i ne mogu dočarati veličinu, sjaj, ljepotu, duh, kulturu, arhitekturu, promet, gastronomiju, povijest Moskve, mentalitet i navike stanovnika u jednoj kolumni – ali nekako moram krenuti… Stoga putujmo kroz dva vikenda, a prije samog početka, uvod za lakše snalaženje.

Prvi susret s gradom bio je poslovan, nastavio se u poslovno-zabavnom duhu te se pretvorio u ljubav prema gradu, a kako ljubav nema cijenu i ja ću pisati iz pozicije posjetitelja koji nije rastrošan, ali ni ne žali potrošiti koju rublju više (rublja – ruska valuta i jedino sredstvo plaćanja, u zadnje dvije godine vrijednost je višekratno rasla i padala u rasponu od 45-97 rublja/euro do današnjih 79 rublja/euro, a vrijednost rublje, velikim dijelom određuje i vrijednost nafte koja je najveći oslonac ruskog proračuna).

Moderna Moskva

Daleka je to destinacija i ne razmišljajte o drugoj vrsti prijevoza osim avionskoga. Nude vam se tri zračne luke: Šeremetjevo, Domodedovo te Vnukovo (postoji i Bikovo, ali kažu da je protokolarno za potrebe države). Prije nego krenemo u dva vikend obilaska Moskve, recimo da je Moskva multietnički i multireligijski grad, s velikim brojem stanovnika s područja Kavkaza koji su muslimanske vjeroispovijesti (oko 3 milijuna na ukupno 11-13 milijuna Moskovljana), stoga i ne čudi da je u Moskvi sagrađena najveća džamija na svijetu. Prisutna je tolerancija i uvažavanje, i iako se stječe dojam opće sigurnosti, stanovnici periferije klone se samostalne šetnje u noćnim satima. Ruskinje su visoke i vitke, ukusno i diskretno dotjerane, izraženih jagodica na licu i obavezno s uređenim obrvama, odjevene sa stilom i prelijepe. Izdvajaju se Armenke, crnopute ljepotice, nešto niže rastom koje podsjećaju na ljepotu indijskih žena. Muškarci su nešto niži i rijetko ćete susresti pretile osobe, uredni su, a mladi muškarci odijevaju se sa stilom. Samo mlađa populacija razumije engleski, ali u puno manjem broju u odnosu na Hrvate. Grad je čist i uredan, monumentalane građevine se utapaju u širinu gradskih bulevara koji su prepuni skupocjenih zapadno-europskih, američkih i japanskih automobila. Ne postoji više Moskva iz sjećanja moga strica Franje, koji je istu poslovno posjećivao prije perestrojke – danas je to potrošački grad s ponudom europskog i američkog načina života, samo što je puno ponosniji, bogatiji, kulturniji, ljepši i sadržajniji.

Katedrala sv. Vasilija Blaženog

Krenimo u prvi vikend!

Iako iz sve tri zračne luke u širi centar grada voze posebni vlakovi Aeroexpress (ruske tračnice imaju veći razmak u odnosu na europske), odmah birajte Šeremetjevo jer je to velika, čista, pregledna zračna luka, s velikom ugostiteljskom i trgovačkom ponudom, lako se snalaziti po njoj, a Aeroexpress za 470 rubalja (oko 6 eura) i za 35 minuta ugodno vozi do kružnog toka metro postaje Belorusskaya gdje se nalazi i radijalna linija metroa broj 2, koja vas nakon samo tri metro postaje vozi u samo srce grada – do metro postaje Teatralnaja i dalje na jugoistok grada ako ne ostajete u centru. Dobro ćete odlučiti ako u blizini Belarusskaje rezervirate hotel. Preporuka je Holliday Inn u ulici Lesnaya ili Marriott u ulici Tverskaya – kvalitetni i ne preskupi hoteli, u blizini poslovne zone s restoranima, od kuda možete za 45 minuta čak i pješke do Crvenog trga, a metroom za svega par minuta; ili nešto skuplji, manji hotel Assambleya Nikitskaya u ulici Boljsaja Nikitskaja iz kojega se na udaljenosti od 400 metara vide zidine Kremlja!

Metro u Moskvi

Odmah si kupite kartu za tri dana s neograničenim brojem korištenja usluge prijevoza metroa, autobusa, tramvaja i trolejbusa koja košta 400 rubalja, što je oko 5 eura (nedavno sam jednaku kartu u Berlinu platio 27 eura). Dok kupujete karte za prijevoz, ne računajte da će vam pomoći engleski jezik kod starijih blagajnica, stoga se educirajte na ruskom koji brzo i lako svladavamo jer ima tisuće riječi koje su slične ili jednake hrvatskom jeziku. I da odmah s oduševljenjem istaknem, Moskovski metro je posebna priča, svaka postaja je posebno uređeni – ukrasni saloni, kipovi, lusteri, slike, besprijekorno čista… Neke postaje su na dubini od oko 100 metara, a vlakovi dolaze i odlaze svake dvije minute. Nema bržeg i jeftinijeg prijevoza s oko 8 milijuna dnevnih vožnji u metrou. Dok se koriste vlakom, stanovnici Moskve ne pričaju previše, a osobito ne glasno, oni čitaju e-knjige, a mi im s pričom i smijehom upadamo u oči. Svaki ulaz se evidentira na ulaznim prolazima poništavanjem karte (za razliku od Berlina ili Beča gdje je ulaz otvoren, a kontrola se vrši povremeno od strane ovlaštenih kontrolora).

Metro u Moskvi

Ne pokušavajte u tri dana vidjeti sve bitno u Moskvi jer je ponuda tako raznolika i velika da će vam trebati „više puta od po tri dana“. Isplanirajte upoznavati svaki distrikt odvojeno, a pošto svi želimo krenuti od samog srca Moskve i vi metroom dođite do postaje Teatralna te pored muzeja krenite do Crvenog trga koji se naslanja na vanjske zidine Kremlja. Sa svečanom binom i muzejom Lenjina, na trgu je trenutno veliko klizalište, prepoznatljiva crkva sv. Vasilija Blaženog koju možete posjetiti kao muzej. Trgom dominira prekrasni trgovački centar GUM (Gosudarstveni (državni) Univerzalni Magazin), sa stotinama ekskluzivnih trgovina u kojim ne kupuju smrtnici i nema svjetskog brenda koji se tu ne želi pojaviti (u rangu je Londonskog Harrodsa, Berlinskog KDW-a, a znatno bolji od New Yorškog Macy'sa), ali svakako za 50 rublji pojedite sladoled u GUM-u – to si svi možemo priuštiti!

GUM

Van zidova Kremlja uz Aleksandrovski vrt možete pratiti smjenu počasne straže koja se mijenja uz vječni plamen što privlači mnoge turiste. Ispred ulaza na Crveni trg dominira spomenik generala Žukova koji gleda na Ohotni rjad, veliki trg i veliki trgovački centar na tri nivoa pod zemljom koji je primjeren potrošačima plićeg džepa. Samo 150 metara dalje, prema metro stanici na kojoj ste izašli, puca pogled na velebno zdanje obnovljenog Boljšoj teatra koji zbog ljepote treba posjetiti i ako nema nikakve predstave, a ako ste srećković kao ja da imate poznanike koji će kupiti skupu kartu za operu Pikova dama (Puškin/Čajkovski), tada ste miljenik neba – nezaboravno i neprocjenjivo!

Miroslav Nujić u Boljšoj teatru

Uz Boljšoj teatar se nalaze još dva manja teatra, lijepa ulica Kuznjecki most i Kuznjecki trg na kojemu je još jedan glamurozan i atraktivan trgovački centar, ZUM (Centralni Univerzalni Magazin). Posjetite ga, uživajte u ponudi, ne kupujte! Nakon toga se vratite na Crveni trg s kojega možete ići u dva pravca:

Prvi pravac vodi pored GUM-a, Nikolskajom ulicom do trga Lubljanka. Sama ulica je uvijek svečano uređena, njom dominiraju pozorišta, trgovine i vrhunski restorani. Na kraju ulice posjetite No Fish restoran i ne žalite 5 000 rubalja za najbolji steak na svijetu od 800-900 grama, uz baguette koji se mijese i peku pred vama, salatu od rajčice s vlaknastim talijanskim sirom i domaćim pivom! Neke se stvari ne mogu kupiti novcem, ali ovdje pomaže MasterCard! Na trgu Lubljanka nalazi se najveća robna kuća s dječjim igračkama, a trg je najpoznatiji jer se na njemu nalazi zgrada bivšeg KGB-a (današnjeg FSB-a).

T-bone steak u No Fish restoranu

Drugi pravac s Crvenog trga vodi pored crkve sv. Vasilija do rijeke Moskve, brze i velike gradske rijeke koja zavijajući presijeca grad sa zapada prema istoku, a na sjeveru se s prokopanim moskovskim kanalom spaja sa jezerima od predgrađa Khimki i velikim jezerima izvan Moskve. Svakako treba iskoristiti ponudu razgledavanja grada s turističkih brodova koji plove rijekom Moskvom od Taganskog distrikta do Kievskog vokzala – tako ćete vidjeti gotovo cijeli centralni dio Moskve (važne građevine, Kremaljske zidine, parkove, stadione i dr.) Šetnjom između rijeke Moskve i zidina Kremlja stižete do južnog ulaza u Kremlj i ako imate vremena, za 700 rublja kupite barem ulaznicu za muzej carskog blaga (Oruzejnaja Palata) koji se nalazi u sklopu Kremlja - neponovljivo, srebro, zlato, misali, kaleži, oružje kočije, odjeća... Samo 200 metara dalje od Kremlja, nalazi se jedan u lancu ukrajinskih restorana Taras Buljba (po liku iz istoimenog romana Gogolja), cijene primjerene a obavezno naručite Boršč - kuhani kupus s ciklom i rajčicom s komadićima mesa. Naručite si i crvenu ikru koja se namaže na bijeli kruh koji je prije toga dobio sloj maslaca. Crnu ikru ili kavijar nećete lako naći, a i kada ga nađete, cijena će vam smanjiti apetit. Engleski vam u ovakvim restoranima ne vrijedi niti „dva za peni“, uzdajte se u sreću da ćete dobiti što ste naručili. Ako ipak želite biti sigurni što ćete po narudžbi pojesti, posjetite jedan od desetak srpskih restorana od kojih se jedan, imenom Srbija, nalazi na početku obližnje Boljšoj Nikitskaya ulice. Lijepo uređen i ne preskup novi restoran s ljubaznim osobljem koje će na srpskom jeziku rado uslužiti goste iz Hrvatske. Postoji još jedna zanimljiva opcija – na izlasku s Crvenog troga prijeđite most na rijeci Moskvi, skrenuti 300-400 metara desno uz rijeku i pronaći ćete kvalitetan, prestižan i vrlo skup restoran Dorian Gray koji je u vlasništvu jednog našeg Hrvata.

Moskva

Previše za tri dana.  I kako bi Rusi rekli – „Moskva nas je već ZAIMALA“ (oduševila nas bez pitanja), stoga jednostavno, na vrijeme s Beloruske postaje, Aeroexspresom nazad na Šeremetjevo i pravac Beograd ili uz presjedanje – Zagreb.

To be continued...

Stražar