Terapija pod uvijačima

| Lifestyle |

Terapija pod uvijačima
Terapija pod uvijačima

Svakoj ženi koja je barem jedanput u životu otišla na frizuru dobro je poznata činjenica da se po najsočnije tračeve i najbolje »babinjake« ide u frizerki salon. To su čudesna mjesta na kojima žene ne samo da uljepšavaju svoj izgled, već obnavljaju prijateljstva kada shvate da su naručene u istom terminu kao kuja s kojom su 4 godine išle u srednju školu, sklapaju nova dok čekaju red za pranje kose i htjele ne htjele otkrivaju šokantne stvari o svojim susjedima za koje nisu ni znale da su dileri narkotika, prostitutke, mafijaši i bulimičarke.

Iz mog dugogodišnjeg iskustva, u obuhvatu tračeva prednjače oni mali, simpatični kvartovski saloni koji samo što ne ekspodiraju od količine informacija koji kolaju tom malom kvadraturom. Svaki put kada idem na frizuru kažem si kako neću dopustiti da me opet usišu u svoj tračerski festival, kako ću od korica do korica pročitat koji god glupi časopis imaju tamo, ili u krajnjem slučaju napada neopisive dosade tipkat po mobitelu, ali da ovaj put neću sudjelovat u takvim trivijalnim glupostima. I naravno, svaki put se uhvatim kako na rubu stolice slušam zanimljivu sagu o novoj prodavačici na našem kiosku i što je radila s poštarom koji je bivši muž naše knjižničarke. Svaki put.

Čudesna su to mjesta, primijetila sam i po tome što nekako, svaki put kada pokušam frizerki pojasniti što hoću, ona zna nešto bolje. Činjenica je da me sve frizerke ovog svijeta kod kojih sam bila mrze iz dubine duše. Osim jasno, moje frizerke koja je genijalna, ali prošla sam puno i previše nesposobnjača dok nisam došla do nje. I ne, ne dam vam njezin broj, onda ćete sve imat prekrasnu kosu kao ja. Ne može.

Mrze me i stoga što odbijam bilo kakve sugestije i reagiram bez imalo ustručavanja ako mi se nešto ne sviđa. I toplo preporučujem i vama istu stvar. Shvatite da vam je kosa nepovratno iskasapljena onog trenutka kada vaša frizerka počne izgovarati rečenicu:« Mada ovo nije TOČNO ono što smo tražili, mislim da ovo puno bolje pristaje vašem licu/figuri/stilu (koja god glupost joj padne na pamet) ». U tom trenutku sve je izgubljeno i najbolje bi bilo da se pokušate skoncentrirati da ne briznete u plač. E sad, u većini slučajeva, žene kao žene, neugodno im je raditi scenu, a i frizerka je sva nekako simpatična, pa pristojno plate i rasplaču se deset metara od frizerskog salona. Ja ne. Ja kažem kako » to« nije UOPĆE ono što sam ja IZRIČITO tražila i kako će se desiti jedna od dvije stvari. Ili ću ja dobiti ONO što sam razgovijetno i bez mucanja tražila – besplatno ili će ona u zamjenu za moj povrat novaca dobit najgoru reklamu koju je ovaj svijet ikad vidio. Postoji i druga situacija, a to je kada frizerka nezna baratati osnovnim pojmovima mjernih jedinica. Ja znam da trebam ošišati vrhove, moji su, gledam ih svaki dan i ako je itko svjestan toga, to sam ja.  Ali ja volim svoju dugu kosu, i ako sam rekla da me ošiša centimetar, onda sam mislila da me ošiša točno toliko. Nisam rekla ošišaj me centimetar misleći zapravo da mi odcapari pola metra kose. I u krajnoj liniji, ako meni ne smeta ne znam zašto se ona sirota toliko uzrujava što su moji vrhovi takvi, meni na glavi. Treća varijanta s kojom se susrećete po frizerskim salonima je svekoliki daltonizam! Imam toliko problema u pojašnjavanju nijanse plave koju želim da se osjećam kao da sam je pitala da mi hologram svitanja zore napravi na kosi, a ne običnu plavu. Također, ne znam zašto sve frizerke misle da su svi klijenti pohađali frizersku školu pa barataju jednakim strukovnim jezikom, ali to što će ona meni sad staviti sivi preljev iz praha jer bolje prianja vlasištvu, a smiješati će ga sa samo 3 postotnim – meni u životu ama baš ništa ne znači. Da sam bila bolji student odgovorila bi joj u grafovima, dijagramima i statističkim šansama, nisam, pa prešutim.

Međutim, kao ženi, i dalje obožavam svoje desetosatne izlete frizerki. Rekla bih odlaske, ali obzirom da su u trajanju od 5 do 10 sati, zaista to smatram izletom. Savršeno mjesto gdje mogu satima i satima pričati o ljubavnim problemima, izlascima s frendicama, planovima za more, pljuvati po domaćim i stranim zvijezdama i njihovim modnim izopačenostima, uz to sve još dobiti masažu vlasišta i izaći sa savršenom frizurom natrag u stvarni svijet. Pa neka netko kaže da to nije čudesno mjesto.