Recept dana: Gurmanska pljeskavica i salata Caprese

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Gurmanska pljeskavica
Gurmanska pljeskavica

Poanta je preko tjedna kuhati brzo a ukusno! Danas većina žena radi i ne ostaje im baš previše vremena za boravak u kuhinji. Zato su moji recepti namijenjeni i ženama koje rade, jednostavni su, ne iziskuju puno vremena, naravno - provjereni su i nadasve - vrlo ukusni! Jer što vrijedi kuhati a da se ne pojede, da nikome nije fino? Meni je najvažnije da moja djeca jedu raznovrsnu hranu, probaju sve okuse, vole što skuham i jedu s guštom! Guštajte i Vi!

GURMANSKE PLJESKAVICE

Vrijeme pripreme: 45 minuta

  • 40 dag mljevenog mesa
  • 20 dag sira kačkavalja narezanog na kockice
  • 2 jaja
  • 2 luka (naribana) 
  • 2 - 3 češnja češnjaka (protisnuta)
  • mljevena crvena paprika
  • 2 žlice prezle
  • ulje
  • sol
  • papar

Dobro izmiješajte mljeveno meso sa kockicama kačkavalja, jajima, lukom, češnjakom, soli, paprom i paprikom. Ostavite da smjesa odstoji bar 15 minuta. Zatim vlažnim rukama oblikujte pljeskavice. Pecite ih 10-15 minuta na žaru, grilu ili ih uvaljajte u prezle i pržite u vrelom ulju. Okrenite ih samo jednom hvataljkom i to onda kada rubovi poprime smeđu boju.

SALATA CAPRESE (PARADAJZ i MOZZARELA)

Salata Caprese
Salata Caprese

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 20 minuta

  • 50  dag rajčica ili cherry rajčica
  • 30 dag mozzarele
  • prstohvat origana
  • svježi bosiljak
  • rukola
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Narežite rajčice i mozzarelu na šnite i poslažite na tanjur. Posolite, popaprite, zalijte maslinovim uljem, pospite origanom. Ukrasite listićima bosiljka ili rukole. Po želji možete pokapati i sa malo aceta balsamica.