Dnevni meni za srijedu, 16. svibnja 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo:  SAVICI OD PRŠUTA, SIRA I DŽEMA OD SMOKAVA

Savici s pršutom i đemom
Savici s pršutom i đemom

 

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 minuta

  • 40 dag pršuta rezanog na šnite
  • 10  dag svježeg sira
  • 10 dag camemberta
  • 1 žlica hrena
  • 3 dag putra
  • 1 žlica džema od smokava
  • 3 kisela krastavca (sitno narezan)
  • peršin (sitno nasjeckan)

U zdjeli izmiješajte svježi sir, camembert, hren, putar, džem od smokava, sitno narezane krastavce i peršin. Svaku šnitu pršuta namažite sa smjesom i zarolajte u cigaru. 

glavno jelo: NANINA ČORBA, Sarajevo

Čorba
Čorba

 

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 15 minuta

  • ½ kg telećeg  mesa
  • 1 luk
  • ½ dl bijelog suhog vina
  • 3 - 4 krumpira (nasjeckan na kockice)
  • 1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće) – može i ne mora
  • 1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode)
  • 1 – 2 lista lovora
  • mljevena slatka crvena paprika
  • 1 žlica škrobnog brašna 
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • gljive (šampinjoni ili vrganji) – po želji 
  • ulje
  • sol
  • papar

Podinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zalijte meso sa ½ dl bijelog vina i pustite da vino ishlapi. Dodajte krumpir i  mrkvu te dolijte temeljca ili vode. Zatim posolite, popaprite, dodajte lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistite gljive, nasjeckajte ih na četvrtine, dodajte u čorbu i kuhajte još 15-tak minuta.

desert: FRANCUSKI ČOKOLADNI BROWNIE

Brownies
Brownies

Za 10 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 50 minuta
Temperatura pećnice 180C

  • 20 dag tamne čokolade za kuhanje – nasjeckane
  • 10 dag šećera
  • 12 dag badema – nasjeckani
  • 12 dag putra –  sobne temperature
  • 3 žumanjka
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • brašna za kalup
  • putar za kalup

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Na pari otopite čokoladu, dodajte putar i miješajte dok se ne otope i povežu u kremu. Zatim dodajte žumanjke, pa polako umiješajte šećer i narezane bademe. Odložite kremu sa strane. Umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka u koji dodajte prstohvat soli. Sa žlicom postepeno dodajte snijeg u čokoladnu kremu i sipajte je u nauljen i pobrašnjen kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta. Provjerite je li kolač pečen vilicom. Ako nije, pecite još 10-tak minuta.

*Poslužite uz sladoled ili šlag ili napravite glazuru.

Brownies
Brownies

Autor: Suzy JosipovićDatum: 16.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.