Dnevni meni za nedjelju 13. svibnja 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Gušća pašteta
Gušća pašteta

predjelo: TATINA GUŠĆA PAŠTETA

Iako moja mama, kao i uostalom, svaka mama svojoj djeci, je najbolje kuhala i moj tata je izvrstan kuhar. Njegova gušća pašteta je zaista jedna od vrhunskih gastro delicija...

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat

  • 50 dag gušćih jetara
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • curry 
  • putar
  • sol
  • papar

Gušća jetra stavite u mlijeko da odstoje bar 1 sat u hladnjaku. Zatim ih očistite od žilica i  iskosajte. Na tavici na putru dinstajte sitno narezan luk i češnjak, dodajte jetru i miješajte. Posolite, popaprite i dodajte sitno nasjeckani peršin i curry. Kada se smjesa malo ohladi, sameljite ju ručnim mikserom, stavite u zdjelicu i u hladnjak.

Pečeni kopun
Pečeni kopun

glavno jelo: VELJKOV PEČENI KOPUN U MEDU I VINU po receptu mog prijatelja Veljka Barbieria UZ DOMAĆE KROKETE

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 40 - 60 minuta

Temperatura pećnice: 250C pa 180C

  • 1 mladi kopun (1,5 – 1,8 kg)
  • ½ l crnog vina
  • 2 - 3 žlice meda
  • 10 dag pancete (narezana na šnite pa na komadiće)
  • 3 – 4 lista lovora
  • ulje
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 250C. Očistite kopuna, operite ga, posušite, posolite i popaprite. Prerežite ga na pola ili na veće komade i posložite u nauljen kalup, dodajte pancetu narezanu na komadiće. Pecite prvo na 250C, okrenite na jednu i drugu stranu, pa smanjite pećnicu na 180C. Pokrite folijom i pecite 40 minuta podlijevajući mješavinom crnog vina i meda. Dodajte nekoliko lista lovora. Probajte vilicom, kad je kopun omekšao, maknite foliju i zapecite ga da dobije zlatnu koricu, podlijevajući sa umakom od pečenja. 

*Kad stavljate kopuna u pećnicu, zbog ljepšeg mirisa i okusa, možete dodati i nekoliko očišćenih jabuka koje našpikajte sa nekoliko klinčića.

* Toplog kopuna uz krokete, ali možete ga poslužiti uz fuže, široke rezance ili krumpir i uz umak od pečenja.

Njoki
Domaće njoke

BAKINI NJOKI/ KROKETI

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta

  • 70 dag kuhanih krumpira
  • 25 dag glatkog brašna tip 850
  • 2 jaja
  • malo parmezana (prema želji)
  • malo muškatnog oraščića (prema želji) 
  • putar
  • sol

Sve sastojke dobro umiješajte u mekano tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite ju nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.

*Njoke možete kuhati i pržiti. Ako ih kuhate, čim slana voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu.

*Prženi njoki – kroketi rade se isto kao i njoki ali se na kraju umoče u jaje (može i ne mora) pa u prezle i prže da vrućem ulju na umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu žutu boju.

Torta bajadera
Torta bajadera bez pečenja

desert: BAJADERA TORTA BEZ PEČENJA

Vrijeme pripreme: 1 sat

Okrugli kalup za tortu

  • 30 dag mljevenog keksa
  • 37,5 dag putra
  • 39 dag štaub šećera
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 25 dag mljevenih oraha
  • 1 čaša soka od naranče
  • 1/2 litra mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 tučena slatka vrhnja – prema želji

1. krema: Umutite 30 dekagrama mljevenog keksa, 12,5 dekagrama rastopljenog putra, 13 dekagrama štaub šećera i 10 dekagrama rastopljene čokolade za kuhanje sa malo soka od naranče pa stavite na 15-tak minuta da se stisne u hladnjak.
2. krema: Umutite 25 dag mljevenih oraha, 12,5 dag rastopljenog putra i 13 dag štaub šećera sa malo soka od naranče pa stavite na 15-ak minuta u hladnjak da se stisne.
3. krema: Dva pudinga od vanilije skuhajte u pola litre mlijeka s 4 žlice šećera. Kada se masa ohladi, dodajte 12,5 dag putra s 13 dag štaub šećera.

U kalup stavite prvu kremu i poravnajte je. Na prvu kremu stavite drugu, pa treću. Na kraju prema želji tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 13.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.