Dnevni meni za 17. svibanj 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: ZAPEČENE TIKVICE SA MOZZARELLOM (recept moje prijateljice Rine Debak)

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 15-ak minuta

  • Zapečene tikvice s mozzarelom
    Zapečene tikvice s mozzarelom
  • 2 tikvice
  • 2 mozzarelle
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar 

Tikvice uzdužno narežite na tanke šnitice i kratko prepecite (svaku stranu minutu – dvije) na grill tavi te ohladite. Posolite i poparite. Narežite mozzarellu na šnitice i stavite na papirnatu salvetu da se ocijede. Svaku šnitu mozzarelle zamotajte u šnitu prepečene tikvice i pričvrstite čačkalicom. Ponovo stavite na zagrijanu tavicu minutu, dvije da se malo zagrije, pokapajte maslinovim uljem i toplo poslužite.

glavno jelo: RIŽOTO SA SIROM FONTINA, talijanski recept

Riža sa sirom
Riža sa sirom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 35 dag riže
  • 15 dag sira fontina ili ementaler ili gauda (narezan na kockice)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • 4 dag putra
  • 2,5 dl bijelog vina
  • oko 1 litre jušnog temeljca
  • sol
  • papar

Sitno nasjeckajte češnjak i izrežite sir na kockice. U zagrijanoj tavici rastopite putar i podinstajte češnjak. Dodajte rižu da zastakli i zalijte čašom bijelog vina. Kad vino ispari, dodajte malo vrućeg temeljca i nastavite dinstati miješajući. Nastavite kuhati rižoto dodajući povremeno temeljac i dalje mješajući te posolite i popaprite. Kada je riža kuhana (kuhajte je oko 20 minuta) dodajte na kockice izrezan sir fontina i mješajte dok se sir ne istopi i poveže s rižom. 

desert: MOUSSE OD BIJELE ČOKOLADE (recept moje sestre Lane Brkić)

Bijeli mousse
Bijeli mousse

Vrijeme pripreme: 25 - 30 minuta

  • 20 dag bijele čokolade
  • 5 dag putra
  • 1 dl tučenog slatkog vrhnja
  • 3 bjelanjaka
  • 5 dag šećera
  • 1 kutija piškota – namočene sa malo mlijeka i ruma
  • kakao – za posip  ili sirup od jagode
  • menta - za ukras

Otopite na pari 20 dag bijele čokolade s malo vode. Maknite sa vatre i primiješajte 5 dag putra. Zatim primiješajte 1 dl tučenog slatkog vrhnja. Posebno umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i dodajte 5 dag šećera pa primješajte smjesi bijele čokolade. U zdjelice prema želji stavite navlažene piškote, zatim mouse od bijele čokolade i posipajte prosijanim kakaom ili sirupom od jagode.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 17.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.