Dnevni meni: četvrtak, 10. svibanj 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: PRŽENA MOZZARELLA

Pržena mozzarela
Pržena mozzarela

Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 5 minuta

  • 30 dag mozzarelle (narezane na šnite debljine 1-2 cm)
  • 15 dag brašna
  • 2 jaja
  • 0,6 dl mlijeka
  • 15 dag prezli
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • suncokretovo ulje
  • sol
  • papar

Stavite komade mozzarelle na papirnatu salvetu i pokrijte je s drugom salvetom da se posuše. Pripremite u 3 zdjelice smjesu za prženje: u jednu brašno, u drugu umućena jaja s mlijekom i u treću prezle, sol, papar, origano,češnjak u prahu i sjeckani peršin te panirajte mozzarellu. U tavici zagrijte ulje na srednjoj vatri i stavljajte pripremljen sir da se prži oko minutu. Vadite ih šupljom žlicom u papir da se ocijede. Pazite da se mozzarela ne rastopi. (Pecite toliko da posmeđe prezle). Prema ukusu još posolite.

glavno jelo: ARTIČOKE SA MLADIM BOBOM po receptu moje najbolje prijateljice, Zadranke Vesne Orlovac

Artičoke s bobom i janjetinom
Artičoke s bobom i janjetinom

Za 5-6 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 40 minuta

  • 10 artičoka
  • ½  kg mladog boba (ili graška)
  • 1 vrećica parmezana
  • 3 tvrdo kuhana žumanjka
  • 1 vezica peršina (sitno nasjeckana)
  • 5 češnja češnjaka (sitno nasjeckani) 
  • 1 žlica prezli
  • 1-2 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Artičoke očistite (vrhove listova odrežite i odstranite vanjske listove) i blanširajte desetak minuta. Pripremite filu s kojom ćete ih napuniti: u zdjelu izmiješajte parmezan, izgnječene tvrdo kuhane žumanjke, peršin, češnjak, prezle, posolite i popaprite.  Napunite artičoke (malo razmaknite listove i punite između listova sa žličicom). Tako napunjene artičoke posložite u lonac tako da su glave okrenute prema gore. Pospite bobom i zalijte s 1- 2 dl maslinovog ulja. Zatim napunite vodom da prekrije artičoke. Posolite, popaprite i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri sat vremena dok voda ne ispari, a artičoke ne omekšaju. Po potrebi dodajte malo vode i dosolite. Na kraju zalijte sa malo maslinova ulja.

*U jelo možete dodati janjetinu narezanu na manje komade i sve zajedno dinstati.

*Artičoke se jedu tako da se svaki listić stavi između zubi i „iscucla“.

*Bob možete zamijeniti s mladim graškom.

desert: KOLAČ S MAKOM

Kolač od maka
Kolač od maka

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata

Temperatura pećnice: 180C

Dublji četvrtasti kalup dimenzija 24x25 cm

Biskvit:

  • 2 jaja
  • 2 čaše šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 čaše brašna
  • 2 čaše mlijeka
  • 1 1/2 čaše ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 dag mljevenog maka

Glazura:

10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice mlijeka
malo putra

Zagrijte pećnicu na 180C. Pomiješajte u zdjeli jaja, šećer, vanilin šećer, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i mak. Smjesu izlite u kalup prethodno premazan putrom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. U međuvremenu pripremite glazuru: otopite na pari čokoladu, dodajte mlijeko i putar i dobro izmiješajte. Prelite glazuru preko još toplog kolača. Ostavite da se ohladi pa izrežite na kocke.

Kolač od maka
Kolač od maka

Autor: Suzy JosipovićDatum: 10.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.