Elisa - zapečena palenta sa sirom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zapečena palenta sa sirom
Zapečena palenta sa sirom

Kao mala, mogla sam jesti sve osim žganaca, to nisam mogla smisliti (valjda zato što sam morala...) i zato nikad niti jedno moje dijete nisam nagovarala da jede žgance. Ali sada, jednostavno obožavam palentu, pogotovo spremljenu na ovaj talijanski način kako sprema moja prijateljica Milva... Također umjesto naribanog sira, palentu možete napraviti i s kravljim sirom, mozzarelom, kozjim sirom, gorgonzolom, s pancetom, suhim rajčicama, špinatom, lukom ili češnjakom.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 5 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 3 šalice mlijeka (7,5 dl)
  • 2 šalice kukuruzne krupice (nekuhane palente)
  • 1 šalica naribanog sira (gruyere, gauda, podravac...)
  • 1 šalica zgnječenog sira ( dolcelatte, feta...)
  • 5 dag putra
  • 1-2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • kadulja
  • prstohvat soli
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200C. Skuhajte palentu (u proključalo mlijeko dodajte sol, sipajte krupicu neprestano miješajući drvenom kuhačom dok se palenta ne zgusne). Pola količine palente sipajte u nauljenu vatrostalnu zdjelu i poravnajte. Dodajte ribani i smrvljeni sir i ostatak palente. Poravnajte pa dodajte zgnječeni sir. Na vatri u tavici rastopite putar, dodajte nasjeckani češnjak i nasjeckanu svježu kadulju pa sve malo popržite i prelijte po palenti. Popaprite svježim crnim paprom. Zapecite u pećnici 5 minuta.

*Talijani je najčešće serviraju uz pršut, ali i brudet, grill meso, bakalar ili suho meso.