Znate li što je uljevak?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Uljevak
Uljevak

Moja prijateljica iz Sarajeva Mirela Abdurahmanović Husić, vlasnica poznatog sarajevskog restorana "Druga kuća" me naučila praviti ovo jednostavno, a jako ukusno jelo od povrća. Mirela kaže da se uljevak (razljevak) može raditi od “bilo čega” što trenutno imaš u hladnjaku… Šampion je u kreativnosti…

Za 4-5 osoba

Vrijemepripreme: 10 minuta

Vrijemepečenja: 25-30 minuta

Temperaturapećnice: 200 °C

  • 70 dag špinata ili blitve ili tikvica ili kombinacija svih
  • 2 jaja
  • ½ l vrhnja ili jogurta
  • 10 dag svježeg kravljeg sira – može i ne mora
  • 1 šalica oštrog brašna
  • ½ šalice kukuruznog brašna
  • malo maslinovog ulja
  • malo začinskog putra – može i ne mora
  • putar ili ulje – za kalup
  • sol
  • papar

 Zagrijte pećnicu na 200 °C. Očistite, operite i nasjeckajte špinat te ga stavite u zdjelu. Dodajte 2 jaja, oštro i kukuruzno brašno, vrhnje ili jogurt, prema želji, svježi kravlji sir, posolite i popaprite. Dobro promiješajte. Smjesa mora biti tekuća, zato se i zove uljevak. Uljem ili putrom namažite okrugli kalup. Ulijte smjesu u kalup te je malo poškropite maslinovim uljem. Pecite u pećnici 25-30 minuta. Pred kraj pečenja možete dodati malo začinskog putra da zamiriši.