Tko voli tikvice na 101 način, svidjet će mu se i ovaj jednostavan i brz ljetni receptić za malo jelo ili predjelo:
Zapečene tikvice sa sirom i svježom mentom
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: maksimalono 10 minuta
- 2 tikvice
- 2-3 žlice talijanske ricotte ili svježeg kravljeg sira
- 1 žlica kremastog sira (Philadelphia, ABC, Dukatela ili sl.)
- 1 žlica naribanog parmezana
- grančica s listićima svježe mente
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Zagrijte pećnicu na 180C. Operite i uzdužno narežite tikvice na debljinu oko pola centimetra, rasporedite je na masni papir za pečenje u kalup, premažite pomoću kista maslinovim uljem, posolite i popaprite i stavite u zagrijanu pećnicu te pecite par minuta, zatim izvadite kalup, okrenite šnite tikvica, premažite i srugu stranu maslinovim uljem, posolite i popaprite te zapecite još par minuta. Izvadite iz pećnice kalup, a dok se tikvice hlade, pripremite filu: pomješajte kravlji sir s kremastim sirom i parmezanom, nasjeckajte i dodajte listiće svježe mente. Smjesu pomoću kista ili noža za mazanje u tankom sloju rasporedite po šnitama tikvica, zamotajte tikvice i učvrstite ih čačkalicom.