Zapečene mesne okruglice s mozzarellom

| Wine and dine |

Mesne okruglice s mozzarellom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

 

Moj recept za zapečene mesne okruglice s mozzarellom

Za 4 osobe:

Vrijeme pripreme i pečenja: oko 60 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Mesna smjesa za okruglice:

  • ½ kg mljevene junetine (ili miješano 25 dag svinjetine i 25 dag junetine)
  • 1 šnita špeka (sitno nasjeckanog) - može i ne mora
  • 1 luk  (sitno nasjeckan i podinstan)
  • 1 češanj češnjaka (protisnut i podinstana)
  • 15 dag prezli
  • 10 dag naribanog parmezana
  • 5 dag riže (oprana)
  • peršinovo lišće  (sitno narezano)
  • celerov list  (sitno narezan) - može i ne mora
  • 2 grančice timijana (sitno narezana) - može i ne mora
  • 1 jaje
  • sol
  • papar

20 - 25 mini mozzarela (1 - 2 paketa) zavisno jel radite veće ili manje okruglice

1 žlica maslinovog ulja - za namazati kalup

Za umak od paradajza:

  • 7 dl pirea od paradajza (passata)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat šećera
  • 2 režnja češnjaka
  • prstohvat čilija
  • 1-2 fileta inćuna u ulju (sitno nasjeckana) - prema želji
  • 1 suhi list lovora
  • mediteranske ili provanske trave (ružmarin, majčina dušica, bosiljak, origano...)
  • sol (pazite na količinu ako stavljate slani inćun)
  • papar

svježi bosiljak - za ukras

svježi parmezan (šnitice ili riban)

Mesne okruglice s mozzarellom
Mesne okruglice s mozzarellom

Prvo napravite umak od paradajza: na tavu na maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckan češnjak, čili, prema želji sitno nasjeckan filet inćuna ili sol, pire paradajza, šećer, papar, lovorov list i mediteranske ili provanske trave poput bosiljka, ružmarina, majčine dušice, origana (ako su svježe samo ih natrgajte i ubacite u umak). Polupoklopite i pustite da se umak kuha na laganoj vatri. Povremeno promiješajte.

Zagrijte pećnicu na 180C pa napravite smjesu za okruglice: prvo na tavi na maslinovom ulju podinstajte luk i češnjak pa ga stavite da se ohladi. U zdjeli izmješajte mljeveno meso, sitno nasjeckani špek, prezle, parmezan, opranu rižu, riže, peršin, celer, timijan, jaje, sol i papar pa dodajte ohlađeni podinstani luk i češnjak. Iscjedite mozzarellu. Ruku lagano nauljite maslinovim uljem i uzimajte po komad mesa, prvo ga izravnajte kao mali šnicl pa ovite oko svake mozzarelle i oblikujte kuglicu (okruglicu) te slažite u prethodno nauljen kalup. Kada ste rasporedili sve okruglice u kalup, zalijte ih umakom od paradajza tako da ih skroz prekrijete i stavite u zagrijanu pećnicu da se peku oko pola sata. Servirajte ih još tople uz parmezan i ukrasite bosiljkom.

Mesne okruglice s mozzarellom
Mesne okruglice s mozzarellom