Tjestenina arrabbiata

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Jednostavno: Tjestenina arrabbiata (tjestenina s paradajzom na ljuto), Italia

Umak arrabbiatta - sugo all' arrabbiata (na talijanski arrabbiato znači ljuto) je ljuti umak za tjesteninu, a od čije vrućine gore usta, doslovno. Sastoji se od paradajza, čili papričica, češnjaka, luka i maslinovog ulja. Za one koji vole ljuto - idealan obrok!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 45 minuta

  • 60 dag tjestenine (penne, špagete ili neke druge)

Umak:

  • 2 velike konzerve pelata ili nasjeckanog paradajza ili pirea paradajza
  • 1 luk (nasjeckan)
  • 3 - 5 režnja češnjaka (sitno nasjeckana) - zavisno koliko volite češnjak
  • ½ šalice bijelog ili crnog vina
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • 1 čili - crvena ljuta papričica (sjemenke)
  • sol
  • papar
  • 2 žlice svježeg peršina (nasjeckanog) ili svježi bosiljak– za ukras
  • naribani parmezan (prema želji) - za posipati

Podinstajte nasjeckani luk i češnjak na malo maslinova ulja na tavi (oko 5 minuta). Zalijte vinom, dodajte koncentrat paradajza, šećer, bosiljak, sjemenke čilija, pelate paradajza, posolite i popaprite te dobro promiješajte. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte nepokriveno oko 20 minuta povremeno miješajući. Skuhajte tjesteninu al dente pa gotov umak prelijte preko tjestenine, prema želji posipajte parmezanom i ukrasite svježe nasjeckanim peršinom ili bosiljkom.