Svi ga obožavaju! Bečki šnicel

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Bečki šnicel
Bečki šnicel

Iako se danas bilo koji pohani šnicl (šnicel, šnicla, odrezak) zove Bečki, orginalni Bečki Wiener Schntzel je tradicionalno austrijsko jelo koje se priprema isključivo od teletine, a ako je od svinjetine zove se Wiener Schnitzel von Schwein. Da li ga je prvi u Beč donio iz Milana  feldmaršal Radetzky kao „Cotoletta alla Milanese“ ili tijekom Bečke bitke poljske i njemačke trupe, nije važno. Danas ga jedu svugdje u svijetu i obično su jako veliki, čak veličine tanjura. Svi vole bečke šnicle i veliki i mali, pogotovo uz pomfrit ili pire krumpir.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: oko 30 minuta

  • 80 dag telećih šnicli od buta (svaki po 20 dag)
  • brašno, jaja i prezle za pohanje
  • šnita limuna
  • sol
  • putar ili ulje- za prženje

Šnicle istucite dok ne postanu sasvim tanki te ih posolite. Uvaljajte ih u brašno, otresite, uvaljajte u jaja i prezle. Ispržite ih u dubokom vrelom ulju dok ne poprime lijepu zlatnožutu boju. Tavu svako malo protresite da se meso ne zalijepi za tavu. Okrećite meso s hvataljkom, nemojte ga bosti vilicom. Kad su šnicli gotovi stavite ih na papirnate salvete da se ocijede. Obavezno servirajte uz šnite limuna.

Ako želite da vam šnicli budu lijepe zlatno žute boje, uvaljajte ih u domaće prezle od mliječnog kruha bez kore! (Kora je već sama po sebi tamnija pa se pri pečenju brzo karbonizira)

Šnicle možete peći i u pećnici. Uvaljajte ih u smjesu za pohanje a zatim ih umočite u ulje. Složite ih na pleh na masni papir i pecite na 180° C. Ako pečete u pećnici na vrući zrak, pecite na 160 C.  Ako imate veliko društvo, možete poslagati istovremeno mnogo šnicli na više plehova na više nivoa.