Često u menijima nailazim da sirovu ribu nazivaju karpačom (carpaccio), što je krivo, jer se carpaccio odnosi samo na sirovo meso. Jelo od sirove ribe naziva se sashimi. Radi se isključivo od svježe sirove ribe, jer je njihova svježina i kvaliteta ribe od presudne važnosti za sam okus jela. Riba mora biti vlažna, sjajne kože i čvrstog mesa. Miris ribe mora imati miris mora, a ne nikako opor i sumnjiv miris. Pitajte prodavača ribe koji je dio ribe najbolji i najmekaniji za sashimi. Itadakemasu! (na japanski: Dobar tek!)
- 1 komad svježe tune, sabljarke ili lososa, škampi, lignje ili koje druge ribe
- japanska rotkvica – za ukras (može i ne mora)
- japanski peršin - za ukras (može i ne mora)
- rukola ili neka druga salata
- maslinovo ulje
- kremasti acceto balsamico - prema želji
- krupna morska sol
Sashimi je sirova riba (tuna, losos, lignja ili koja druga riba) narezana na vrlo tanke šnite. Vrlo oštrim nožem narežite komad tune, sabljarke ili neke druge ribe na tanke i jednake šnitice pa servirajte na japansku rotkvu i japanski peršin Chiso ili bilo koju drugu našu salatu poput rukole ili zelene salate. Posolite i zalijte maslinovim uljem, a prema želji i accetom balsamicom.