Salata s divljim šparogama i kuhanim jajima

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Salata od divljih šparoga i kuhanih jaja
Salata od divljih šparoga i jaja

Luda sam za šparogama, čim prve dođu na plac, moje su..., ali činjenica je da imaju dva ogromna minusa: jako su skupe i kratka im je sezona. Radim ih na 100 raznih načina..., a ovaj način je najjednostavniji, ali je okus šparoge daleko najintenzivniji (jer se šparoge samo kratko blanširaju i zadrže sve svoje okuse i vrijednosti). Kuhana jaja se izvrsno sljubljuju sa šparogama, a domaće maslinovo ulje je „točka na i“. Mnogi ovoj salati dodaju mladi luk, rotkvice, sušene rajčice, prepečenu pancetu... ali meni je najjednostavnije – najbolje. Manje je uvijek više!

Recept: Moja salata s divljim mladim šparogama i kuhanim jajima

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

  • 2 vezice mladih divljih šparoga (mlade su tanke i nisu još počele cvjetati, stare su gorče, žufke i jačeg intenziteta)
  • 5 - 10 jaja (zavisno od toga jedete li salatu kao glavno jelo, predjelo ili prilog)
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • sok limuna
  • acceto balsamico – prema želji

Operite šparoge, otrgnite im donji drvenasti dio (nemojte ga baciti), a onaj mekani gornji dio natrgajte na manje komade 3-4 cm (možete i ne morate – prema želji) i kratko (2 - 3 minute) blanširajte u vreloj posoljenoj vodi (vodu ne bacajte) pa ih uronite u hladnu vodu za prekinete proces kuhanja. U međuvremenu skuhajte jaja, ohladite ih pod hladnom vodom, ogulite, prerežite na četvrtine i rasporedite po šparogama. Začinite salatu domaćim maslinovim uljem i sokom limuna ili prema želji pokapajte acceto balsamicom, prema želji dodatno posolite i popaprite i servirajte odmah.

Kako ste šparoge kuhali u slanoj vodi (a netko dodaje i žlicu šećera da ubije gorčinu šparoga, ja osobno ne dodam jer baš želim osjetiti njihovu aromu i gorčinu), nije ih potrebno kasnije pretjerano soliti.

Onaj drvenasti dio šparoga možete iskoristiti, skuhati ga i popiti kao čaj ili temeljac za juhu ili rižoto. U onu vodu u kojoj ste blanširali šparoge stavite onaj ostavljeni drvenasti dio šparoga i skuhajte ga. Iskoristite ga kao temeljac za zalijevanje rižota od šparoga ili samo popite kao čaj – izvrstan dijuretik i lijek za bubrege i mokraćni kanal!