Rižoto od svježeg bosiljka

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto od svježeg bosiljka
Rižoto od svježeg bosiljka

Jedan nesvakidašnji i neobičan, a izuzetno ukusan rižoto, idealan za vruće ljetne dane...

Za 5 - 6 osoba

  • oko 1,2 l (6 šalica) pilećeg temeljca
  • 1 šalica listića svježeg bosiljka + nekoliko cijelih listića za ukras
  • 2 češnja oguljenog češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica naribanog parmezana
  • 3 žlice putra
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 i pol šalice arborio riže
  • 1 i ½ dl suhog bijelog vina

Stavite pileći temeljac da zavrije i kuha na laganoj vatri. U blenderu izmiksajte bosiljak, češnjak, maslinovo ulje i parmezan. Na mješavini putra i maslinovog ulja podinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte rižu i miješajte minutu, dvije dok riža ne postane staklasta.  Zatim dodajte vino i miješajte oko minutu dok ne upije.  Postepeno dodajte temeljac i povremeno miješajte rižoto, oko 25 do 30 minuta. Umiješajte smjesu bosiljka i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok rižoto ne postane kremast (oko 2 minute). Ako treba ulite još malo temeljca i odmah poslužite. Ukrasite listićem bosiljka.