Recept: Pašta fažol na brujet!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Viški pašta fažol na brujet
Viški pašta fažol na brujet

Kažu da pašta fažol na brujet vuče korijene iz Portugala i da su ga krajem 19. stoljeća donijeli naši pomorci na Vis i Lastovo. Višani su ga prisvojili i danas se smatra viškim specijalitetom. Posebnost je u spajanju naizgled nemogućeg: morske ribe i graha. No, to nemoguće je božanstveno. Grah daje gustoću, a riba onaj poseban ukus... Probajte obavezno!

  • 1 kg razne ribe za brudet (obavezno ugora, škarpine, škarpuna i sitnije ribe, prema želji i repova škampi ili jastog)
  • 2 luka (narezana na kolutiće)
  • 2 ljutike (narezane na kolutiće) – može i ne mora
  • 4 - 5 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • ½ kg pelata ili pasiranog paradajza
  • ½  l bijelog vina ili više prema potrebi
  • 1 dl octa
  • 1 žličica meda – prema želji
  • ružmarin – prema želji  
  • 50 dag šarenog graha
  • 25 dag tjestenine penne
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar 

U lonac slane hladne vode stavite kuhati grah. Dodajte luk, lovor, mrkvu i papar. Za to vrijeme, luk i ljutiku podinstajte na maslinovom ulju dok ne omekša, dodajte pelate i dinstajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti šug. Dodajte ribu izrezanu na komade (sitnije ribe ostavite cijele) i zalijte octom da se riba ne raspadne. Dodajte češnjak i peršin te zalijte vinom da riba bude pokrivena. Kad provrije, smanjite vatru, posolite i popaprite, te prema želji dodajte med i ružmarin, te kuhajte sat i pol. Prema potrebi podlite s još malo vina. U međuvremenu skuhajte tjesteninu (najbolje penne) i dodajte ih skuhanom grahu da omekšaju. Odlijte malo vode od graha i dodajte šuga od brujeta te ih sve zajedno malo prokuhajte.

Pašta fažol na brujet poslužite kao jušno predjelo samom brujetu! I jedno i drugo mljac, mljac...