Pržene girice, papaline i srdele

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pržene girice
Pržene girice

Koliko puta tjedno jedete ribu? A plavu ribu? Znate li koliko je riba zdrava i da je trebate jesti što češće. Papaline (srdelice) i girice su vrlo ukusne ribice i odličan su izvor visokovrijednih bjelančevina i masnih kiselina omega 3, a sreća da su jeftine u odnosu na bijelu ribu pa su dostupne svima. Za pržene girice, papaline i srdele kažu da je to pučko jelo. I neka je, nije sve što je jeftino loše, a skupo fino. Naprotiv, mala plava riba poput papalina, srdelia, girica je bogatija bjelančevinama i masnim kiselinama, a kako je malih dimenzija, u manjoj je mjeri izložena riziku od zagađenja metalima iz mora, a i veća je vjerojatnost da će biti svježija, jer odmah iz mora ide na ribarnicu.  Zato - požurite u ribarnicu!

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i prženja: 10 minuta

  • 1 kg girica, papalinica ili srdela (srdelama odstranite glavu i nutrinu, manje ribice poput papalinica i girica nemojte čistiti)
  • brašno - za paniranje
  • krupna morska sol
  • ulje - za prženje (mješavina biljnog i maslinovog ulja, a za one koji vole još zdravije jesti kokosovo ulje)

Svježe papaline ili girice stavite u sito i operite pod hladnom vodom. Kad se ocijede uvaljajte ih u brašno i pržite u vrućem ulju. Kad se stvrdnu izvadite ih šupljikavom žlicom na papirnatu salvetu da se iscjede. Posolite krupnom morskom soli i servirajte odmah uz limun i maslinovo ulje.