Najljepše malo utočište na svijetu nalazi se na Novom Zelandu!

| Design |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

"Annandale Seascape" vikendicu projektirala je arhitektonska tvrtka Pattersons na rubu poluotoka Banks na Novom Zelandu. Nekonvencionalna i moderna koliba ugrađena je u stijenu na uzvisini te uključuje predsoblje, mini kuhinju, dnevni boravak/spavaću sobu i kupaonicu. Posebno je zamišljena kao medeni bijeg - do nje se može doći samo pješke po šljunkovitoj stazici ili helikopterom, što goste svakako dodatno opušta i umiruje.

Proučavanje vlastite intime i pročišćenje od stresa u potpunosti možete proživjeti kada se nalazite sami u prirodi, povezani s njom uz šum oceana, u trenutku kada ste potpuno nesvjestni zahtjeva vanjskog suvremenog svijeta. Priznajte, doista privlačan opis, no iza ove vikendice krije se mnogo više zanimljivih iskustava.

Prema arhitektima, koliba je izgrađena s isključivo lokalnim prirodnim materijalima, stoga u njoj možemo pronaći betonske podove i krov napravljen od zemlje: "Plan je bio stvoriti oblik prostora koji je u stanju istovremeno reagirati na oba pogleda - na zaljev, ali i na planine. Horizontalno postavljene daske i dvostruka e-stakla garantiraju sigurnu obranu od oluja pa čak i potresa", tvrde arhitekti.

Interijer povezuje niz tekstura, a sav je namještaj sveden na minimum radi neprestanog poticanja na moćnu vezu s otvorenim prostorom i prirodom.