Mamine najbolje krafne na svijetu

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Krafne, Suzy Josipović, Mama zna
Krafne

Recept dana: MAMINE AUSTRIJSKE KRAFNE

imam toliko recepata za krafne koje sam isprobala, ali ovo je daleko najbolji recept po kojem ih je pravila i moja mama... Može s umakom, a može i bez... ja radim skoro uvijek bez jer moji vole s raznim okusima... Hannan i Tara mažu Nutellu, Naco domaći pekmez, a ja volim prazne.

Garantiram, daleko najbolji provjereni recept za krafne! One se napuhnu, a iznutra su šuplje – preukusne i prefine! Idealne za punjenje. Nisu ni masne, ni debele. Sjećam se kad ih je mama pekla, nije se smio otvarati ni prozor ni balkon da se slučajno ne bi promijenila temperatura zraka u stanu, jer se onda ne bi digle... Cijeli ritual,  ali ništa strašno, jedino treba malo strpljenja da se dva puta tijesto digne – sve ostalo je igra... Nema maškara bez krafna!!!

  • 6 žumanjaka
  • 4 dag šećera
  • korica 1 limuna
  • malo soli
  • 2 žlice ruma
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 7 dag ulja
  • 3 dag uzdignute germe (3/4 kockice germe)
  • 85 dag glatkog brašna
Krafne
Krafne

Izradite germu. U zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer, pa miksajući dodajte naribanu koricu limuna, malo soli i 2 žlice ruma. Zatim dodajte mlako mlijeko, ulje i uzdignutu germu i dobro izmiksajte. Na kraju postepeno dodajte brašno i izradite glatko tijesto. Stavite ga na toplo da se diže. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu dasku, razvucite ga na debljinu prsta i s kalupićem ili čašom prvo namočenom u rum, režite krafnice koje stavljajte na stolnjak posut brašnom te pokrite s krpom. Kada krafne poprime dvostruk volumen, pecite ih u srednje zagrijanom ulju. Prilikom pečenja,  jednu stranu pecite oko pola minute poklopljenu, a drugu stranu do pola minute otklopljenu. Vadite ih mrežicom za krafne i odložite na papirnatu salvetu da upiju višak masnoće. Pospite štaub šećerom ili punite pekmezom (malo ga ugrijte i razrijedite i punite špricom) ili ovim umakom od vanilije:

Umak od vanilije:

  • 3 žumanjka
  • 8 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1 puding od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 4 bjelanjka

Staviti oko 7 dl mlijeka da kuha. Za to vrijeme umutite žumanjke, šećer, brašno, puding i ostatak mlijeka od litre, pa sipajte u uzavrelo mlijeko. Kuhajte miješajući, dok se ne zgusne, pa ohladite. Dokle umutite čvrsti snijeg od bjelanjka, pa ga dodajte u još toplu smjesu. Tom smjesom punite slastičarsku špricu, lagano probijte krafnu i ispunite je filom.