Jednostavno: Pita s ricottom i cherry rajčicama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pita od lisnatog s ricottom
Pita od lisnatog s ricottom

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Temperatura pećnice: 200C

1/2 paketa odmrznutog lisnatog tijesta

  • 40 dag ricotta sira
  • 40 dag cherry rajčica
  • nekoliko sušenih cherry rajčica (može i ne mora)
  • 2 jaja
  • 1 dl mlijeka
  • 5 dag naribanog sira – parmezana ili nekog drugog sira
  • svježi bosiljak
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice pinjola
  • 0,5 dl maslinova ulja
  • malo soka od limuna 
  • sol
  • papar

Izmiješajte ricottu, jaja, mlijeko i sir pa smjesu posolite. Za pesto operite i posušite bosiljak, te ga natrgajte na listiće. U mužaru ili blenderu miksajte češnjak, nekoliko listića bosiljka, pinjole i maslinovo ulje, dok ne dobijete fini gusti pire. Zagrijte pećnicu na 200°C. Vatrostalnu posudu ili kalup obložite papirom za pečenje. Lisnato tijesto razvaljajte u kvadratni oblik, položite ga u kalup te ga oblikujte sa malo povišenim rubom. Tijesto prvo u tankom sloju premažite polovicom pesta, a zatim premažite smjesu s ricottom i ribancem. Mini rajčice operite, prepolovite ih i uvaljajte u ostatak pesta. Posolite ih, popaprite i dodajte par kapi limuna. Poslažite ih na sir i zapecite u pećnici 30-ak minuta. Ukrasite ostatkom bosiljka i zapecite još 5 minuta.