Rolada s voćem
Recept za ovu prefinu, a jako ukusnu roladu dala mi je prijateljica Ines Rožanić koja je vrhunski radi, a ona je receptić prepisala od Ane Ugarković i malo ga promijenila. Svi se oduševe ovom roladom, a stvarno je jednostavna i relativno jeftina. Treba samo 5 jaja i malo voća i slatkog vrhnja...
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Četvrtasti kalup od pečnice + masni papir za pečenje
Temperatura pećnice:180C pa 160C
Biskvit:
- 5 bjelanjka
- 25 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 10 dag badema u listićima (lagano tostiranih) - za posipanje
- štaub šećer - za posipanje
Fila:
- 1/2 l slatkog vrhnja ili 2 1/2 dl izmiksanog slatkog vrhnja + 2 dl mascarponea
- 1 kremfiks
- 1/2 kg svježeg voća ili voća iz kompota (raznog ili samo jedna vrsta)
Zagrijte pećnicu na 180C. Kratko tostirajte listiće badema na tavi ili u pećnici. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. (Žumanjke nemojte baciti nego iskoristite za drugi kolač u koji idu samo žumanjci ili ih izmiksajte sa štaub šećerom i ponudite djeci kao ukusnu kremu).
Biskvit od bjelanjaka: Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, zatim dodajte šećer i vanilin šećere i miješajte dok se šećer više ne osjeti. U četvrtasti kalup od pećnice stavite prvo masni papir za pečenje pa po njemu pospite štaub šećer u tankom sloju, zatim ravnomjerno pospite tostirane listiće badema pa izlijte i po cijelom kalupu rasporedite i zagladite snijeg od bjelanjaka. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta, a zatim još 10 minuta na 160°C. Izvadite ga i ohladite (ne dižite s papira niti ne rolajte).
U međuvremenu očistite voće i narežite ih na kockice ili šnitice. Izmiksajte vrhnje za šlag s kremfiksom (ili prema želji i mascarponeom) i rasporedite ga po pečenom biskvitu pa posložite voće po njemu. Zarolajte roladu i stavite je u hladnjak na par sati da se stvrdne i poveže. Neposredno prije serviranja razrežite na šnite.