Jednostavan ljetni quiche (pita) s blitvom i mozzarellom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Quiche (pita) od blitve i mozzarelle
Quiche (pita) od blitve i mozzarelle

 Obožavam blitvu na sve načine..., a najviše je volim jesti ljeti u morskom okruženju... Moj suprug kada vidi blitvu, špinat ili neku zelenjavu u hladnjaku, dobi "ospice", u najmanju ruku... Povrće ga baš previše i ne zanima... Ali kad je quiche gotov (ili bilo što drugo...), pojede - najviše! I kaže: izvrstan je... Ali onaj sa šunkom i sirom bio bi bolji... Hahah... Zato ga moji klinci i ja obožavamo...

Quiche (franc. pita) s bilo kojim dodacima i sirom je zaista idealan ljetni obrok. Jednostavan za napraviti (pogotovo s gotovim kupljenim lisnatim tijestom, osobno najčešće kupim onaj u Lidlu - najbolji, org. francuski, a najjeftiniji), brza priprema, savršenstvo bez mane - pećnica i za manje od sat vremena - gotov preukusan obrok! Što se tiče sira, mozzarella je - mrak (klinci obožavaju jer se rasteže pa im je to fora...), ali ako je nemate možete upotrijebiti bilo koji drugi sir. Ako stavljate fetu koja je dosta slana, pripazite kad solite da ne pretjerate. I riccota i običan svježi kravlji sir je također odličan, ali ipak dodajte mu barem na vrh malo naribanog sira jer onda pita bude kompaktnija, a i ukusnija.  Blitvu ne morate prije blanširati, ovakva ima jak, pun i intenzivan okus koji daje posebnu čar quiche-u.

Evo moj receptić:

Recept: Brzi ljetni quiche (pita) s blitvom i mozzarellom

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: 30-ak min

Temperatura pećnice: 180C

Vrijeme hlađenja: 10 minuta

Okrugli kalup za pite (rebrasti rub) dimenzije 23 cm

  • 1 - 2 paketa kupovnog razvučenog lisnatog tijesta (trebaju 1 i pol lista) 
  • 3 jaja
  • 3 - 4 dl slatkog vrhnja
  • ½ kg mlade blitve
  • 2 mozzarelle
  • 1  šalica naribanog sira (podravec, gauda...)
  • 1 paketić naribanog parmezana 
  • 1 – 2 žlice prezli
  • 1 češanj češnjaka (protisnut) – može, a i ne mora
  • mediteranski začini
  • 1 žlica maslinovog ulja - za kalup
  • sol
  • papar

Očistite blitvu, odstranite i bacite stabiljke, dobro operite listove i narežite ih na trakice.

Zagrijte pećnicu na 180 C. Nauljite kalup i razvucite pripremljeno razvučeno lisnato tijesto po njemu, do rubova (neka slobodno pređe rubove jer se uvijek u pečenju razvučeno lisnato tijesto malo stisne).

U zdjeli izmiješajte jaja, narezanu blitvu, prema želji protisnuti češnjak, slatko vrhnje, žličicu prezli, naribani sir i parmezan pa dobro izmiješajte, posolite, popaprite i dodajte mediteranske začine. Izlijte smjesu na tijesto. Quiche pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-ak minuta. Ohladite ga 10 minuta, narežite kao pizzu i poslužite.