Gratinirane šparoge

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Gratinirane šparoge
Gratinirane (zapečene u pećnici) šparoge

Gratinirane šparoge (i/ili artičoke)

Povrće (tikvice, prokulice, brokula, karfiol...) je posebno ukusno gratinirano (zapečeno) u pećnici. Na isti način možemo pripremiti i šparoge i artičoke.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 2 vezice šparoga (ili 1 vezica šparoga i 4 artičoke)
  • 2 dl slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 2 dl naribanog parmezana
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200 C. Šparogama otklonite tvrdi drvenasti dio, a ostatak prema želji natrgajte na kraće dijelove oko 3 - 4 cm ili ostavite cijele te ih kratko prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Rasporedite ih po vatrostalnoj zdjeli. Izmiješajte vrhnje, sol, papar, škrobno brašno i parmezan te prelite preko šparoga. Pecite ih 15-ak minuta.

Ako gratinirate i artičoke, odrežite im vanjske listiće i zašiljene krajeve drugih listića, uzdužno ih prorežite te ih kratko prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite.