Dnevni meni: ponedjeljak, 7. svibanj, 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: NAMAZ OD GRAŠKA

Namaz od graška
Namaz od graška

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  • 25 dag očišćenog mladog graška (ili iz konzerve)
  • 2 žlice mladog kozjeg ili kravljeg sira
  • 1 žlica soka od limuna
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Ocijedite skuhani ili konzervirani grašak i sa svim ostalim sastojcima ga izmiksajte u blenderu.  Po potrebi dodajte još malo vode te miksajte do željene glatkoće i mazivosti. Ohladite u hladnjaku.

*Brzi namaz možete pripremiti na isti način i od crvenog graha iz konzerve. Ocijeđenom grahu dodajte 2 fileta inćuna, 1 žličicu kapara, malo maslinovog ulja, sol, papar a prema potrebi i malo vode te sve izmiksajte u blenderu.

glavno jelo: PIPE RIGATE S PAPRIKAMA, MASLINAMA, RUKOLOM I CHERRY RAJČICAMA, Italija

Penne s maslinama, rukolom i paprikama
Penne s maslinama, rukolom i paprikama

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 40 dag pipe rigate (pužići) 
  • 2 paprike različite boje (izrezane na trakice)
  • 15 cherry rajčica
  • 2 žlice otkoštenih crnih maslina
  • rukola (grubo nasjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (protisnutog ili sitno nasjeckanog)
  • origano
  • ½ šalice bijelog vina
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Operite paprike, očistite ih i izrežite. Operite cherry rajčice i izrežite ih na 4 djela. Masline izrežite na 2 - 3 šnitice. U tavici na malo maslinova ulja podinstajte češnjak. Dodajte narezane paprike i dinstajte 5 minuta. Dodajte rajčice, malo origana i masline. Zalite bijelim vinom i kuhajte još 5 minuta. Dodajte grubo nasjeckanu rukolu, posolite i popaprite. U međuvremenu skuhajte pužiće ili neku drugu tjesteninu al dente, ocijedite ju i prelijte pripremljenim umakom.

desert: MAMIN BISKVIT S JOGURTOM I VOĆEM

Biskvit s jogurtom i voćem
Biskvit s jogurtom i voćem

Omiljeni kolač svih mojih ukućana, pogotovo Tare. U prosijeku ga radim barem 1 tjedno... brzo gotov, vrlo ukusan...

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Vrijeme hlađenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 180C

  • 2 jaja
  • 1 čaša šećera (2 dl)
  • 1 vanilin šećer
  • ½ čaše ulja (1 dl)
  • 1 čaša jogurta (2 dl)
  • 2 čaše brašna (1 mekog i 1 oštrog)
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat cimeta
  • naribana korica limuna
  • putar za kalup
  • brašno za kalup
  • štaub šećer
  • voće (zamrznuto ili svježe)
  • *šlag ili vanilij puding (može a i ne mora) 

Zagrijte pećnicu na 180C. Jaja, šećer, vanilin šećer i ulje dobro izmiksajte pa dodajte jogurt, pa prosijano brašno (čašu po čašu), cimet, koricu od limuna i prašak za pecivo. Sipajte u premazan putrom i pobrašnjen kalup. Voće umočite u štaub šećer i stavite na biskvit. Pecite u pećnici 30 – 40 minuta. Probajte vilicom kada je gotov. Posipajte ga štaub šećerom.

*Možete ga preliti vanilij pudingom ili šlagom.

Biskvit s višnjama
Biskvit s višnjama

Autor: Suzy JosipovićDatum: 23.4.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.