Boršč - krem juha od cikle

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Borš� - ruska juha od cikle
Boršč - ruska juha od cikle

Boršč - juha od cikle je specijalitet Rusije, Ukrajine i Moldavije. Stara ruska poslovica kaže: Koliko kuhara toliko vrsta boršča. Uglavnom, boršč je jako ukusna i fina gusta juha, malo kiselkasta, specifične crvene boje koju joj daje cikla.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat i 20 minuta

  • 1 cikla - narezana na ploškice ili kockice
  • ½ kg junetine ili pola količine junetine, pola svinjetine - za mesni temeljac
  • 2 mrkve – jedna narezana na kolutiće za juhu, druga na rezance
  • 1 peršin (sitno nasjeckan)
  • celer
  • 2 glavice luka – jedna samo oguljena (za temeljac), druga sitno nasjeckana
  • lovor (za temeljac)
  • ½ glavice zelja
  • 2 krumpira (narezana na kockice)
  • 15 dag nasjeckanog paradajza ili pelata
  • 1 limuna
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 dl jušnog temeljca
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat sušenog kopra
  • peršin (sitno nasjeckan) – za posipati
  • sol
  • papar u zrnu

Osnova za ovaj recept je mesni temeljac. Prvo skuhajte klasičan mesni temeljac (juhu) s vodom, mesom, mrkvom, peršinom, lukom i lovorom. Za to vrijeme narežite zelje na trakice, ciklu i drugu mrkvu narežite na rezance, a krumpir na kockice. Lonac s procijeđenim mesnim temeljcem vratite na vatru, dodajte narezani krumpir i zelje te kuhajte 15ak minuta. U međuvremenu pripremite umak od cikle: podinstajte sitno nasjeckan luk i mrkvu, dodajte ciklu, pokapajte sokom polovice limuna, podlijte s 2 dl temeljca, dodajte narezani paradajz, sol, papar, žličicu šećera, sušeni kopar i dinstajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Kada su krumpir i zelje kuhani, dodajte umak od cikle, protisnuti češnjak i kuhajte dok zavrije. Ugasite vatru, poklopite i ostavite da odstoji 10ak minuta. Dodajte kiselo vrhnje u juhu i promješajte. 

Ako želite meso iz juhe narežite ga na kockice i dodajte u juhu.