Bijela pita od jogurta i vrhnja

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Bijela pita s jogurtom i vrhnjem
Bijela pita s jogurtom i vrhnjem

BIJELA PITA OD JOGURTA I VRHNJA je recept tete Lele, a sama pita je prefina, kremasta i tako ukusna, a usto i neobična i fora jer se tijesto riba...

Vrijeme pripreme i hlađenja tjesta: 2 sata

Vrijeme pečenja: 35 -45 minuta

Temperatura pećnice: 220C

Tijesto:

  • 17 dag putra
  • 4 žumanjka
  • 10 dag šećera
  • 25 dag brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Fila:

  • 3 jogurta
  • 2 vrhnja
  • 5 žlica brašna
  • 20 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • snijeg od 4 bjelanjka

putar – za namazati kalup

Zamijesite glatko tijesto od brašna, omekšanog putra, žumanjka, šećera, praška za pecivo i vanilin šećera te ga odvojite na 2 dijela i oblikujte 2 kugle. Stavite ih u foliju i u zamrzivač.

Dok čekate da se tijesto stvrdne, napravite filu: U jednoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, a u drugoj zdjeli izmiksajte jogurt, vrhnje, brašno, šećer i vanilin šećer zajedno. Na kraju dodajte snijeg bjelanjaka i promiješajte. Fila će biti tekuća.

Kad se tijesto stvrdnulo, upalite pećnicu na 220C, a jednu kuglu tijesta naribajte na krupniji ribež direktno u četvrtasti kalup koji prethodno namažite putrom. Na ribano tijesto rasporedite filu pa na filu naribajte drugu kuglu tijesta. Pitu pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 – 45 minuta, dok ne posmeđi. Izvadite i ohladite, pa ohlađenu narežite na kocke.