Dnevni meni: utorak, 1.svibanj, 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Juha: MAMINA ZAGORSKA JUHA

Zagorska juha
Zagorska juha

Za 4 - 6 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat

  • 30 dag krumpira
  • bijelo vino
  • senf
  • feferon
  • lovor
  • ulje
  • 2 dag crvenog luka
  • 1 dag špeka
  • 5 dag svježih šampinjona
  • 2 žlice brašna
  • slatka crvena paprika
  • sol
  • papar

Na ulju prodinstajte luk. Dodajte špek narezan na kockice i šampinjone narezane na listiće. Brašno i crvenu papriku zalijte vodom pa dodajte vino, senf i ostale začine. Izrežite krumpir na kockice. Kuhajte ga u posebnom loncu u slanoj vodi. Kad je gotov, ocijedite ga, dodajte u juhu i kuhajte još 10 min.

glavno jelo: PEČENO – POHANA PILETINA IZ PEĆNICE

Peceno pohana piletina
Peceno pohana piletina

Za 5 - 7 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 2 mala pileta (narezana na komade)
  • 10 dag brašna
  • 3 jaja
  • 20 dag prezli
  • 10 dag putra
  • 1 limun
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 220 C. Oprane i obrisane piliće narežite na po 8 komada (batake prorežite uz kosti, a bijelo meso odvojite od kosti i vodoravno prorežite na 2 plosnata komada). Posolite, popaprite i panirajte* (brašno, pa jaja pa prezle). Posložite na putrom premazan lim i nakapajte preostalim otopljenim putrom. Pecite u zagrijanoj pećnici 25 min.

*Servirajte uz limun.

prilog 1: PIRE LOPTICE

Pire loptice
Pire loptice

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 30 minuta

  • 1 pire krumpir  (od 1/2 kg krumpira, mlijeka, malo putra)
  • prezle (za paniranje)
  • 2 jaja (za paniranje)
  • brašno (za paniranje)
  • sol
  • ulje

Napravite gušći pire od krumpira tako da možete oblikovati u male loptice. Loptice panirajte u brašno, pa u izmućena jaja i u prezlu. Pržite loptice u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju.

*Po želji, u kuglice možete dodati i ribanu mrkvu.

prilog 2: miješana salata

Mijesana salata
Mijesana salata

desert: ŠTRUDL (ŠTRUDEL) S JABUKAMA

Strudl od jabuka
Strudl od jabuka

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 30 – 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 6 – 8 kora za štrudl
  • 1, 2 kg jabuka
  • 10 dag mljevenih keksa ili prezli (mogu se malo i prepržiti na putru )
  • 1 žličica cimeta
  • 2 – 3  vanilin šećera
  • 10 dag bijelog ili voćnog šećera 
  • 5 dag smeđeg šećera
  • malo badema, oraha ili lješnjaka (prema želji)
  • putar ili ulje
  • 10 dag grožđica  (prema želji)
  • 10 dag pinjola, limunove korice ili ušećerene korice limuna
  • rum (prema želji)
  • štaub šećer – za posip

Zagrijte pećnicu na 180C. Jabuke ogulite i naribajte ili sitno narežite na kockice. Pripremite sve ostale sastojke. Kore namažite sa malo rastopljenog putra i posipajte sa jabukama, prezlima, mljevenim keksima, šećerom, vanilin šećerom, opranim grožđicama (može ih se prije malo namočiti ili u rum ili u vodu), naribanom limunovom koricom i cimetom. Ne filajte ih do samih rubova, da smjesa ne curi, ostavite prazna dva, tri centimetara sa svake strane. Zarolajte ih i slažite u redove u nauljen peh. Površinu kora premažite bjelanjkom i pospite listićima putra. Pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata, dok štrudl ne dobije lijepu zlatnu boju. Još vrući, pospite štaub šećerom. 

*Također prvo možete pripremiti filu – sve sastojke pomiješati, pa filati sa već pripremljenom filom.

*Umjesto jabuka možete upotrijebiti trešnje bez koštica, šumsko voće i sl.

Strudl od jabuka
Strudl od jabuka

Autor: Suzy JosipovićDatum: 01.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.