Dnevni meni: subota, 28.4.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: PEČENE JABUKE U PRŠUTU

Pečene jabuke u pršutu
Pečene jabuke u pršutu

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 15 minuta

  • 2 - 3 jabuke (Granny Smith ili neke kiselkaste)
  • 15 dag pršuta

Narežite jabuke na šnitice i svaku zamotajte u šnitu pršuta te ih pričvrstite čačkalicom. Zagrijte tavu i kratko ih prepecite (minutu svaku stranu).

glavno jelo: AZIJSKA PILETINA S PUTROM

Azijska piletina
Azijska piletina

Moja prijateljica Tanja je super domaćica i kuharica. Svom suprugu Zvonimiru i svojoj trojci sinova Nikoli, Matiji i Filipu svakodnevno priprema recepte iz cijelog svijeta, a kako sportaši mogu  puno pojest, ona je stalno u kuhinji (ili na treninzima). Na jednom „babinjaku“ spremila nam je ovu ukusnu piletinu i od tada redovito je pravim...

Za 4 osobe
Vrijeme za pripremu: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta

  • 2 pileća prsa, rezana na komade
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žlice putra
  • 1 luk (nasjeckan na kolute)
  • ¼ žličice cimeta
  • 1-2 češnja češnjaka (protisnutog)
  • 1 žličica đumbira (zgnječen)
  • ½ žličice mljevenog curry-a
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 2 žlice mljevenih badema
  • 22 dag cijelog oguljenog paradajza - pelata
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • 1 žlica jogurta
  • 2 žlice svježeg korijandera ili špinata – po želji
  • sol
  • papar

Piletinu posolite i popaprite. U zagrijanu tavu dodajte ulje i pržite piletinu sa svih strana 3-4 minute. Izvadite je sa strane. Na istu tavu dodajte putar. Kad se rastopi, dodajte luk, pospite cimetom i prodinstajte. Kad luk postane staklast, dodajte češnjak, zgnječen đumbir, curry, čili prah, bademe, oguljeni paradajz, koncentrat paradajza i jogurt te dobro promiješajte. Posolite i popaprite. Stavite piletinu natrag u tavu da se sve zajedno prožme. Po želji dodajte svježi korijander ili špinat te pomiješajte s piletinom.

prilog: kuhana riža

desert: MUFFINI OD KOKOSA S NUTELOM I MASKARPONEOM

Muffini s kapicom od Nutele
Muffini od kokosa s Nutelom i maskarponeom

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 30 minuta

Temperatura pećnice: 190C

  • 25 dag brašna
  • 7 dag kokosa
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 10 dag šećera
  • prstohvat cimeta
  • 0,8 dl ulja
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 dl mlijeka

Zagrijte pećnicu na 190C. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednu posudu. Pomiješajte sve mokre sastojke u drugu posudu. Ulijte mokre sastojke u suhe i pomiješajte kuhačom. Smjesom punite  kalupiće u kalupu za muffinse i to do 3/4 kalupića. Muffine pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta (dok ne postanu zlatni) i ostavite da se ohlade.

  • 15 dag maskarponea
  • 15 dag nutele
  • kokos

Stavite nutelu u mikrovalnu (ili u toplu vodu) da omekša. Pomiješajte maskarpone sa nutelom. Nožem namažite kremu na muffin. U jednu zdjelicu stavite kokos i umačite muffine u kokos.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 28.4.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.