Riblja juha, gregada i tiramisu s jagodama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Riblja juha
Riblja juha

Juha: MAMINA RIBLJA JUHA

Za 6-8 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat

  • 1 kg bijele ribe (oslić, grdobina, škarpina, ugor ili/i raža...)
  • 5-10 dag riže
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 2-3 paradajza
  • 1 mrkva (po volji)
  • 5 dag limuna
  • peršin
  • 1 lovor
  • 1 žlica octa (nije nužno)
  •  sol
  • papar u zrnu

U dubok lonac stavite očišćenu i opranu ribu, ulijte vrelu vodu (jer se u hladnoj raspadne) da prekrije ribu. Dodajte maslinovo ulje, češanj češnjaka, paradajz, limunov sok, dio peršinovog lišća, lovor, sol i papar u zrnu. Kada je riba kuhana, izvadite je iz juhe i očistite od kostiju. Juhu procijedite i očišćenu ribu vratite u juhu. Posebno skuhajte rižu al dente i neposredno prije posluživanja (da se ne raskuha) dodajte u juhu. Pospite nasjeckanim peršinom.

Gregada
Gregada

Glavno jelo: RIBLJA GREGADA (POPARA) NA BIJELO, dalmatinski recept

Gregada ili popara je moj omiljeni način pripreme ribe, lagano i brzo spremljivo jelo, a vrlo, vrlo ukusno. Iako se nekad u Zagrebu za „poparu“ reklo da je to stari kruh namočen u mlijeko (u kalupu više slojeva složenih šnita kruha, najčešće zalijevanih mlijekom i putrom, sa sirom, kajmakom ili vrhnjem) ovo nije takva popara. Riblja popara ili gregada je nešto drugo...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

  • 1 kg razne ribe (šanpjer, raža, kirnja, škrpina, ušata, bukva, salpa, cipal...)
  • 60 dag krumpira (narezan na tanke šnitice)
  • 1 luk (narezan na kolutiće)
  • 5 - 6 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1-2 lista lovora 
  • 1 dl bijelog vina
  • riblji temeljac
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • papar u zrnu
  • limun – servirati uz jelo

Očistite ribe i izrežite ih na veće komade. U širokom lonacu na malo maslinovog ulja podinstajte luk, pa dodajte češnjak i peršin. Zatim rasporedite šnite krumpira, pa komade ribe, posolite, popaprite, zalijte sa malo vina, dodajte list lovora, malo maslinovog ulja i ribljeg temeljca tek toliko da pokrije ribu. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri 20-tak minuta povremeno potresajući lonac. Gotovo jelo zalijte s malo hladnog maslinovog ulja, pospite nasjeckanim peršinom i protresite lonac.

*Uz poparu servirajte limun.

Tiramisu od jagoda
Tiramisu od jagoda

Desert: TIRAMISU S JAGODAMA

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme: 60 minuta

  • 1 pakiranje piškota
  • 40 dag jagoda
  • 3 dl vode
  • 50 dag maskarponea
  • 30 dag šećera
  • 4 jaja
  • 1 čaša Maraskina ili Grand Marnier (1,5 dl)

Kuhajte na pari 30 dag nasjeckanih jagoda sa 15 dag šećera i s 3 dl vode. Miješajte dok smjesa ne zavrije, pa smanjite temperaturu i dodajte Maraschino ili neki drugi liker, te još kuhajte daljnjih 20-ak minuta. Ostavite da se ohladi. U međuvremenu izmiksajte žumanjke s preostalim šećerom pa dodajte mascarpone. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno dodajte smjesi. Slažite u kalup (ili u male zdjelice) piškote natopljene u ohlađenu smjesu od jagoda, na njih rasporedite ostale jagode narezane na šnitice, malo ih zalijte smjesom od jagoda pa rasporedite sloj kreme. Vrh ukrasite jagodama i mentom.