Juha: MAMINA RIBLJA JUHA
Za 6-8 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat
- 1 kg bijele ribe (oslić, grdobina, škarpina, ugor ili/i raža...)
- 5-10 dag riže
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 2-3 paradajza
- 1 mrkva (po volji)
- 5 dag limuna
- peršin
- 1 lovor
- 1 žlica octa (nije nužno)
- sol
- papar u zrnu
U dubok lonac stavite očišćenu i opranu ribu, ulijte vrelu vodu (jer se u hladnoj raspadne) da prekrije ribu. Dodajte maslinovo ulje, češanj češnjaka, paradajz, limunov sok, dio peršinovog lišća, lovor, sol i papar u zrnu. Kada je riba kuhana, izvadite je iz juhe i očistite od kostiju. Juhu procijedite i očišćenu ribu vratite u juhu. Posebno skuhajte rižu al dente i neposredno prije posluživanja (da se ne raskuha) dodajte u juhu. Pospite nasjeckanim peršinom.
Glavno jelo: RIBLJA GREGADA (POPARA) NA BIJELO, dalmatinski recept
Gregada ili popara je moj omiljeni način pripreme ribe, lagano i brzo spremljivo jelo, a vrlo, vrlo ukusno. Iako se nekad u Zagrebu za „poparu“ reklo da je to stari kruh namočen u mlijeko (u kalupu više slojeva složenih šnita kruha, najčešće zalijevanih mlijekom i putrom, sa sirom, kajmakom ili vrhnjem) ovo nije takva popara. Riblja popara ili gregada je nešto drugo...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
- 1 kg razne ribe (šanpjer, raža, kirnja, škrpina, ušata, bukva, salpa, cipal...)
- 60 dag krumpira (narezan na tanke šnitice)
- 1 luk (narezan na kolutiće)
- 5 - 6 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1-2 lista lovora
- 1 dl bijelog vina
- riblji temeljac
- maslinovo ulje
- krupna morska sol
- papar u zrnu
- limun – servirati uz jelo
Očistite ribe i izrežite ih na veće komade. U širokom lonacu na malo maslinovog ulja podinstajte luk, pa dodajte češnjak i peršin. Zatim rasporedite šnite krumpira, pa komade ribe, posolite, popaprite, zalijte sa malo vina, dodajte list lovora, malo maslinovog ulja i ribljeg temeljca tek toliko da pokrije ribu. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri 20-tak minuta povremeno potresajući lonac. Gotovo jelo zalijte s malo hladnog maslinovog ulja, pospite nasjeckanim peršinom i protresite lonac.
*Uz poparu servirajte limun.
Desert: TIRAMISU S JAGODAMA
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme: 60 minuta
- 1 pakiranje piškota
- 40 dag jagoda
- 3 dl vode
- 50 dag maskarponea
- 30 dag šećera
- 4 jaja
- 1 čaša Maraskina ili Grand Marnier (1,5 dl)
Kuhajte na pari 30 dag nasjeckanih jagoda sa 15 dag šećera i s 3 dl vode. Miješajte dok smjesa ne zavrije, pa smanjite temperaturu i dodajte Maraschino ili neki drugi liker, te još kuhajte daljnjih 20-ak minuta. Ostavite da se ohladi. U međuvremenu izmiksajte žumanjke s preostalim šećerom pa dodajte mascarpone. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno dodajte smjesi. Slažite u kalup (ili u male zdjelice) piškote natopljene u ohlađenu smjesu od jagoda, na njih rasporedite ostale jagode narezane na šnitice, malo ih zalijte smjesom od jagoda pa rasporedite sloj kreme. Vrh ukrasite jagodama i mentom.