Dnevni meni: četvrtak, 26.4.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: PAŠTETA OD RICOTTE I PINJOLA

Pašteta od ricotte i pinjola
Pašteta od ricotte i pinjola

Zaista brzo spremljivo, inzvaredan i neponovljiv okus, a idealno za nenadane goste...

lZa 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  • 20 - 25 dag talijanskog sira ricotte – 1 pakiranje
  • 5 dag pinjola (kratko prepečeni)
  • 1 češanj češnjaka 
  • bosiljak
  • čisto djevičansko maslinovo ulje
  • aromatično ulje s bosiljkom
  • ribani parmezan
  • sol
  • papar

Pinjole kratko prepecite na tavici da požute. U blenderu izmiksajte par svježih listića bosiljka, popržene pinjole, češnjak, sol i papar. Polako dodajte maslinovo ulje i aromatično ulje s bosiljkom. Dodajte ricottu i parmezan te izmiksajte u glatku paštetu. Stavite u zdjelicu i u hladnjak da se stisne. Po vrhu posipajte nekoliko cijelih pinjola i pokapajte maslinovim uljem. Poslužite uz prepečenac.

glavno jelo: BRZA PAŠTICADA

Brza pašticada
Brza pašticada

Svi koji vole pašticadu, oduševit će se ovim sjajnim receptom za čiju pripremu ne treba puno vremena, a okus je zaista neponovljiv

  • ½ kg junećih šnicli
  • brašno
  • 2 luka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • goveđi temeljac
  • 10 kom suhih šljiva
  • 1 žlica pekmeza od šljiva ili marelice
  • 2-3 klinčića
  • ½ dl prošeka
  • muškatni oraščić
  • miješano ulje (maslinovo i biljno)
  • sol
  • papar

Meso uvaljajte u brašno, ispržite na naglo i izvadite iz tave sa strane. U istoj tavi gdje se pržilo meso, podinstajte luk, pa ponovo u tavu dodajte meso, posolite ga, popaprite, dodajte koncentrat paradajza i zalijte goveđim temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri i zalijevajte temeljcem. Kada je meso napola gotovo, dodajte suhe šljive, klinčiće, žlicu pekmeza te malo muškatnog oraščića. Zalijte prošekom.

prilog: BAKINI NJOKI/ KROKETI

Njoki
Njoki

Ne znam osobu koja ne voli njoke ili krokete. Moji ih obožavaju! Kad god mi ostane pire krumpira, ubacim jaje i malo brašna i napravim njoke... Moja baka Ljubica ih definitivno radi najbolje i najbrže... Ona ih zove po zagrebački -  mišeki.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta

  • 70 dag kuhanih krumpira
  • 25 dag glatkog brašna tip 850
  • 2 jaja
  • malo parmezana (prema želji)
  • malo muškatnog oraščića (prema želji) 
  • putar
  • sol

Sve sastojke dobro umiješajte u mekano tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite ju nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.

*Njoke možete kuhati i pržiti. Ako ih kuhate, čim slana voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu.

*Prženi njoki – kroketi rade se isto kao i njoki ali se na kraju umoče u jaje (može i ne mora) pa u prezle i prže da vrućem ulju na umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu žutu boju.

desert: VESNIN KOLAČ S PANETONEOM – PANETTONE PUDDING

Panetone pudding
Panetone pudding

Dovoljnojesamodaimatepanetoneilipandoro (bezgrožđica) izasvegamalotruda, imatesjajanineponovljivkolač premavašemukusujerdodateokuskojivolite– čokoladu(bijelu, tamnu, mlječnu), orahe, bademe, lješnjake, voćeilisl. i – to je to!

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 1 kupljeni panetone kolač

Panetone narežite na šnite debljine 1 prsta i namačite u ovu smjesu:

  • ½ l slatkog vrhnja
  • ½ l mlijeka
  • 4 jaja
  • 4 vanilin šećera
  • cimet
  • korica od cijele naranče/limuna
  • mljeveni orasi/bademi/lješnjaci (prema želji)
  • 1 čokolada za kuhanje - narezana na komadiće (može i ne mora)
  • razno voće (suho na sitno izrezano) (prema želji)
  • muškatni oraščić (može i ne mora)

Slažite u nauljen kalup jedan red šnita panetonea i zalijte smjesom. Prema želji pospite orasima, bademima ili lješnjacima. Ponovo složite red šnita panetonea pa red smjese. Na kraju debelo pospite sa štaub šećerom i prema želji komadićima čokolade ili listićima badema. Kolač pecite u pećnici 40 minuta na 180C i poslužite odmah još vrući, iako i hladan je vrlo ukusan.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 26.4.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom i zabranjeno ih je koristiti