Hrvatski kazalištarci, BADco na svjetskoj turneji

| Theater |

BADco. hrvatska kazališna skupina međunarodne prepoznatljivosti, započinje proljetnu sezonu gostovanja nastupom na festivalu izvedbenih umjetnosti „Transitions 1. Balkans“ koji se održava u Ateni od 5. do 16. ožujka. Predstava BADco. /1 siromašan i jedna 0 / bit će izvedena u nedjelju 9. ožujka u kulturnom centru Onasis. Tijekom devet dana trajanja festivala bit će prikazani radovi umjetnika i umjetničkih kolektiva iz Hrvatske, Srbije, Crne gore, Makedonije, Bugarske, Rumunjske i Moldavije. Radi se o autorima koji su potresli međunarodnu scenu svojim radikalnim formama, a to su Oliver Frljić, Marina Abramović, BADco, Matija Ferlin, Ivo Dimčev, Sanja Mitrović, Janez Janša, Nicoleta Esinencu, Via Negativa, Gianina Carbunariu i drugi. Uz izvedbu predstave /1 siromašan i jedna 0/ članovi kolektiva BADco prezentirat će softverski alat posebno razvijen za prijenos znanja  i metodologije plesa „Whateverdancetoolbox“.

Nakon gostovanja na festivalu Transitions 1.Balkans, 14. i 19. ožujka, članovi kolektiva BADco. Goran Sergej Pristaš i Nikolina Pristaš imaju premijeru koreografije "Machinic Wildlife" u Kopenhagenu  gdje kao mentori rade sa studentima treće godine Danske nacionalne škole izvedbenih umjetnosti tijekom priprema njihove završne studentske produkcije koja se bavi instrumentalnim pristupom koreografiji, šumovitim pokretom i tijelom u radu.

„Transitions 1. Balkans“ prvo je izdanje novog geopolitičkog festivala izvedbenih umjetnosti koji se održava u Ateni. Festival je posvećen kulturnom dijalogu s društvima koja su obilježila ekstremni društveni fenomeni i radikalne političke i društvene  promjene u posljednja dva desetljeća. Tri izdanja festivala, koja će se održati kroz tri naredne sezone, fokusiraju se na nezavisnu i iznimno dinamičnu umjetničku scenu u tri različita zemljopisna područja od kojih svako zauzima položaj posebne važnosti na današnjoj geopolitičkoj mapi svijeta. Prvo izdanje festivala „Transitions“ posvećeno je Balkanu, a sljedeća festivalska izdanja će se biti posvećena Latinskoj Americi i Središnjoj Europi.

<br/><a href="http://oi59.tinypic.com/2chomk7.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

Tijekom devet dana, bit će predstavljeni radovi umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, CrneGore, Makedonije, Bugarske, Rumunjske i Moldavije, koji su svojim radikalnim formama politizirane umjetnosti izrazite poetske snage protresli međunarodnu scenu. Ovi umjetnici, rođeni i odrasli su u godinama vladavine real socijalizma, svjedočili su nasilju i kaosu postkomunističkog perioda, a sada svjedoče raspadu neoliberalnog ekonomskog modela. Eklektički festival, nastao na razmeđu performansa, plesa, teatra, vizualnih umjetnosti i glazbe, otvorena je platforma za umjetnički dijalog i kritičko mišljenje koje uklanja zapadne stereotipe i otkriva fascinantnu stranu Balkana.

Festival se bavi pitanjima koja stječu posebnu težinu u ovim mračnim vremenima, a to su  pitanja krize identiteta, nacionalizma, imigracije i goruće potrebe za formiranjem snažnog i učinkovitog civilnog društva.

Predstava 1 siromašan i jedna 0 nadahnuta je djelom Augusta i Loisa Lumièrea, Samuela Becketta, Vlade Kristla, Jean-Luca Godarda i Haruna Farockija.

Redatelji predstave su Tomislav Medak i Goran Sergej Pristaš, a autori i izvođači; Pravdan Devlahović, Ivana Ivković, Aleksandra Janeva Imfeld, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Suradnici na predstavi su nagrađivani hrvatski umjetnici; Silvio Vujčić, Ana Hušman, Ivan Marušić Klif, Slaven Tolj i drugi.

U predstavi 1 siromašan i jedna 0 vraćamo se na prizorište prvog filma - Izlazak radnika iz tvornice Lumière - na tvornička vrata. Prve snimljene pokretne slike prikazuju radnike kako napuštaju radno mjesto. Prelazak radništva iz mjesta industrijskog rada u svijet filma: tu započinje problematičan odnos filma i prikazivanja rada.Od svojih početaka film teži izostavljati iz kadra manualni rad, fokusirajući se na atomizirane priče pojedinih radnika nakon što napuste svoje radno mjesto: njihove romanse, njihove prijestupe, njihove sudbine u vrtlogu svjetskih događanja. Film počinje kada rad skonča. Polazeći od tih prvih pokretnih slika 1 siromašan i jedna0 preispituje različite načine napuštanja rada. Što se događa kada nas savlada umor? Kada se iscrpi naš rad? Što dolazi nakon rada? - Još više rada? Što se događa kada rada ponestane, kada se tvornica zatvori, radnici uđu u štrajk ili postanu nezaposleni? Koje su poveznice između povijesti suvremenog plesa i povijesti postindustrijalizacije?

1 siromašan i jedna0 je predstava iz dva sloja: dok izvođači pred publikom izlažu različite načine rasapa subjekta rada, publika biva uvučena u proces preobrazbe: iz popularnog medija kina u politički teatar populizma. Teatar iscrpljen u pokretnim slikama, slike iscrpljene u teatru pokreta. Perspektiva se mijenja.

BADco. je skupina prepoznatljive kazališne estetike koja na domaćim i međunarodnim pozornicama djeluje već trinaest godina.  Rad BADco. ne da se svrstati u klasične ladice. Njihove predstave sazdana su od plesnog kazališta, teorijske rasprave, filmske dokumentacije i umjetničkog filma. Iz bogatog  portfelja ovog originalnog plesnog kolektiva izdvajamo rad „Odgovornost za viđeno“ kojim se Hrvatska predstavljala 2011. godine na 54. venecijanskom bijenalu. Predstave „Liga vremena“ i „1 siromašan i jedna 0“ gostovale su na programu kultnog berlinskog kazališta Volksbuehne am Leniner Platz te na festivalu Štajerska jesen u Beču.