Danas slavimo Svjetski dan kazališta!

| Theater |

Danas 27. ožujka 2013. godine obilježava se svjetski dan kazališta i na taj način se barem jednom u godini želi istaknuti sva vrijednost i važnost ove vrste umjetnosti. Čitaju se poruke istaknutih kazalištaraca te se tako pokazuje snaga umjetničkog stvaralaštva. Ovu ideju pokrenuo je Međunarodni teatarski institut ITI koji organizira pisanje svjetske poruke, dok pisanje hrvatske poruke organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

Međunarodnu poruku napisao je talijanski dramatičar, redatelj, glumac te dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Dario Fo. Istaknuo je kako je jednom davno vlast svoju nesnošljivost prema ljudima od teatra izrazila tako što ih je istjerala iz grada dok se danas glumci i družine zbog krize susreću s teškoćama u pronalaženju kazališnih scena i publike sve  te misli da je zato jedino rješenje da se protiv njih i  mladih koji žele naučiti kazališno umijeće organizira hajka: nova dijaspora glumaca koja će svakako, iz nametnutih okolnosti, izvući nezamislive prednosti za novo kazalište.

Sanji  Nikčević, teatrologinji i kazališnoj kritičarki pripala je čast da napiše hrvatsku poruku. Smatra da kazalište ne odumire, već traje 25 stoljeća zbog žive riječi koja se dotiče onih koji sjede u gledalištu, sjede otvorenih očiju, ušiju i duše te zato misli da bi se umjetnici uvijek trebali sjetiti toga kada počnu pisati novi komad ili razmišljati o temi koju žele režirati. Zanimljivo je i to što će se upravo na današnji dan  u foyeru HNK-a u Zagrebu proglasiti dobitnik nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2012. godinu.

Inače, svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., na 27. ožujka, datum povezan s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.