Pročitajte sve ono što ste propustili

Proteklih 7 dana na Wall.hr-u bilo je jako zanimljivo!

| Art |

Miro Par - glavni urednik

Svoju karijeru u medijima započeo je 2010.g. aktivno sudjelujući u stvaranju posebnog, flambojantnog izdanja 'Nedjeljnog Jutarnjeg', a za koje piše i neredovitu kolumnu iduće četiri godine. Nakon toga prelazi u 'Telegram Media Grupu', te kao posebni savjetnik radi na stvaranju novog tjednika i portala za društvena i kulturna pitanja. Sve do početka 2017.g. tamo piše i redovitu tjednu kolumnu, a od kraja travnja iste te godine - postaje glavni urednik na Wall.hr. (Tih par mjeseci između ta dva medijska angažmana objavljivao je, uzgred kazano, samo fotografije svog mopsa na Facebooku...)

Kada bi je promatrali unatrag - počeo na jednom manjem, specijaliziranom portalu, zatim malo objavljivao fotografije kućnog ljubimca na društvenim mrežama, pa prešao na novi uzbudljivi projekt pokretanja tjednika i portala, da bi se na kraju skrasio u nedjeljnom izdanju jednog velikog nacionalnog lista - karijera bi mu bila, složiti ćete se, zbilja respektabilna.

Proteklih 7 dana nije bilo uzbudljivo samo na domaćoj političkoj sceni, a za što naravno nikome ne treba posebno zahvaljivati, već i na ovoj internetskoj. To se, međutim, može zahvaliti isključivo našem malom, ali tako dragom, zabavnom i modernom portalu, koji je protekli tjedan uveo određene promjene.

Za početak je postavljen novi glavni urednik koji je već prvi dan na poslu odmah napisao otvoreno pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, a u kojemu mu objašnjava kako će u buduće Wall.hr biti jedini zid koji će mu biti potreban.
 
"Nema potrebe za onim ruglom na granici SAD-a i Meksika!", napisao je, a mnogi mediji su to pismo i prenijeli te nije isključeno da je došlo i do samog Donalda. (Činjenica da se spomenuti zid ne gradi, niti se više toliko spominje, govori tome u prilog)
 
Isti taj urednik - koji potpisuje i ove redove te vam pruža izvanrednu priliku da nadoknadite čitanje svih onih zanimljivih priča koje preko tjedna možda niste stigli - osim sreće s dobivanjem ovog posla, imao je sreću i na prebukiranom prekooceanskom letu. Umjesto da ga prebiju i izvuku iz aviona poput onog doktora na 'Unitedovom' letu, prebacili su ga u buissines klasu i nahranili.
 
Sve o tome možete pročitati na ovom linku, ali i u disciplinskoj prijavi podnesenoj protiv djelatnice aviokompanije koja ga je prebacila u viši razred, a da nije pretpostavila kako će im popiti sav alkohol, pojesti svu hranu te tako pijan i, bezbeli, prejeden vrijeđati ostale putnike koji su svoju kartu pošteno platili.
 
---
 
Osim njega, Wall.hr-u priključile su se i dvije simpatične djelatnice, Antonia i Viktorija, a koje su kao što je to uobičajno na početku svake obečavajuće novinarske karijere prve korake napravile na tržnici. Međutim, nisu izvještavale o cijenama grincajga poput predsjednika najveće oporbene stranke, već su prvo posjetili tržnicu rabljene robe u elektronskom obliku, onu putem aplikacije 'Letgo', a zatim i pravu na Britanskom trgu.
 
Mi na Wall.hr-u pokušavamo, naime, upravo na taj način kombinirati nove trendove u društvu i struci, poput ovog istraživanja aplikacije iz udobnosti uredske fotelje, s onim starim. Odlaskom na sajam antikviteta. (Javite nam, molim vas, ako u tome uspijemo...)
 
Napravile su njih dvije, na nagovor našeg urednika kulture, kasnije i listu filmova koji su bolji od knjiga po kojima su snimljeni, a taj urednik, Đuro, napisao je zabavnu priču o tome kako je uz pomoć tajnog sastojka iz recepta Petera Clemenze za špagete Bolonjez uspio osvojiti svoju sadašnju suprugu.
 
Dopisnik iz centra oglasio se čak tri puta ovaj tjedan. Prvi put po pitanju malog ekscesa iz centra grada kojemu je svjedočio, a drugi, pomalo sjetno, prisjećajući se jednog od najboljih mjesta za izlazak koje mu je obilježilo mladost. A, u duhu ovih raznih jezičnih sporazuma koji se u posljednje vrijeme potpisuju, podario nam je i jedan mali rječnik gradskog žargona koji bi nam trebao olakšati život i komunikaciju u užem gradskom središtu...
 
Predlagali smo, nadalje, novi zakon koji bi pod hitno trebao ući u saborsku proceduru, proglasili najbolju fotografiju tekuće godine, predstavili dizajnerski tim koji je poljuljao već pomalo dosadno tržište industrijskog namještaja te počeli objavljivati kolumnu jednog doktora.
 
Međutim, za razliku od druge dvojice doktora koji za nas već pišu, dr. Gordan Crvenković i dr. Aleksandar Milenović, od ovoga šira društvena zajednica baš i neće imati neke koristi.
 
On je, naime, doktor za film.
 
Doktor se prvo, kao što je to i red, predstavio, a zatim pisao o 'Alienu'. Jednom od sto filmova koji su mu obilježili djetinstvo te o kojima će na ovoj internetskoj adresi svaki tjedan vrijedno pisati.
 
---
 
Svakodnevno smo pratili i najnovija zbivanja iz svijeta mode i ljepote - temelja na kojima je ovaj portal nastao prije nešto više od pet godina - i našim mnogobrojnim čitateljima prezentirali smo razne sjajne ideje poput: torbice napravljene po sportskim motivima, minijaturne tetovaže i IKEA-ine plave vrećice koja je u jednom tjednu prvo postala skupa dizajnerska torba, a onda i kapa, te najavili Toyota Fashion week Zagreb koji se održava od 15. do 19. svibnja u Kaptol Centru.
 
O onim malo manje sjajnim idejama, poput toga da se u glavnoj rovinjskoj ulici, Careri, po cijeli dan i, nota bene, dobar dio noći, vrti kebab, pokušali smo potaknuti raspravu objavljujući odluku gradske skupštine u Veneciji, a koja brani otvaranje takvih fast food restorana u tom prekrasnom talijanskom gradu koji zahvaljujući predstavnicima gradske vlasti možda ipak neće potonuti. Barem ne u tom kulturološkom i gastronomskom smislu. Treba li takvo što i Hrvatskoj, pitali smo naše čitatelje, a svi osim jednog gospodina koji u onim rijetkim trenucima kada ne komentira članke na Facebooku, priprema one blage i ljute umake za spomenuto jelo, složili su se da treba.
 
Pitati ćemo ih ponovno kada u sred noći, nakon nekog ludog ljetnog provoda, osjete neizdrživu glad...
 
Za kraj ovog tjedna ispunjenog raznim temama, uzbuđenjima i kvalitetnim autorskim tekstovima, objavili smo i veliku priču jednog domaćeg književnika i stand up komičara, s već tri objavljene knjige i barem isto toliko fora, a koji nam je opisao 24 luda sata u svome životu. (Njegov dan, uzgred kazano, nije ni najmanje nalikovao na dane kako ih je provodio njegov američki kolega Jerry Seinfeld)
 
Što će se tek na Wall.hr-u događati naredni tjedan, i o čemu će se sve pisati te tko će sve pisati, pa onda i idući mjesec, godinu, još uvijek ne znamo točno, ali znamo da će nam u budućnosti biti itekako uzbudljivo. Nadamo se mnogo uzbudljivije nego na onoj na početku spomenutoj političkoj sceni...