Cannes FF: Marion Cotillard zavladala crvenim tepihom

| Art |

Marion Cottilard

Opako se ovih dana krade po Cannesu. najnovija žrtva je Zhang Qiang za kojeg sigurno niste čuli (nisam ni ja do ove pljačke), ali radi se o potpredsjedniku China Film Group, najveće kineske filmske kompanije, koji je došao u Cannes jer njegova kompanija financira film „Man of Thai Chi“. Ni to vam ništa ne bi značilo da taj film ne režira Keanu Reees te ujedno glumi glavnu ulogu. U Cannesu se trebala održati konferencija za novinare vezano za taj film na kojoj bi Reeves govorio, ali je opljačkani Qiang sve otkazao. On nije samo opljačkan već je i ogorčen zbog mlake reakcije policije i osoblja hotela, a sve to je objavio na Weibou, kineskoj verziji Twittera. Komentari su došli do Cannesa, sada mu se svi ispričavaju. Što mu je ukradeno, nije poznato, ali mi je u cijeloj priči sumnjivo što je Qiang spavao u hotelu „Pierre & Vacances“. Pa dajte, molim vas, to je lanac osrednjih, prije jeftinih no skupih, hotela namijenjenih mladima, izgleda da je netko bio jako škrt. A onda je i nadrapao.

Danas nam se ljepota pokazala u Cannesu, kako muška tako i ženska. Prikazan je francuski film „Blood Ties“ u kojem glavne uloge imaju prekrasna Marion Cotillard i seksipilni macho Clive Owen. Na konferenciji za novinare bilo je teško skinuti pogled s te ljepotice, tako da mi ništa nije značila Zoe Saldana koja je sjedila u njezinoj blizini i koja izgleda prilično iscrpljeno. Daleko više mi je značio James Caan, legendarni glumac (znate mu sigurno sina Scotta Caana, iz serija „Entourage“ i „Hawaii-Five-0“) koji se proslavio još u sedamdesetim godinama, onima koje se smatraju zlatnima za američku kinematografiju. U ponedjeljak navečer je održan party za taj film, a kako je bilo saznati će te sutra, jer čim ovo napišem žurim na upravo taj party.

Clive Owen i Marion Cottilard
Clive Owen i Marion Cottilard

Na svu sreću, taj se party održava na krovu zgrade. Zašto na svu sreću? Kako su zbog lošeg vremena svi partyji preseljeni iz vila na plažu gdje se nalaze ogromni natkriveni šatori, tako su sada svi koncentrirani na te partyje. Dolazi do gužve i ako dođete nešto kasnije na ulaz, lijepo će vam objasniti kako vas ne mogu pustiti unutra jer je prevelika gužva. Vi pokazujete pozivnicu, a redari sliježu ramenima. Nezgodno, zar ne?

Poznato je da u Francuskoj, naročito u Cannesu, obožavaju Emira Kusturicu. Jučer je svečano objavljeno da Kusturica konalčno, nakon 7 godina priprema, započinje sa snimanjem filma „Ljubav i rat“ koji će se snimati u sjevernoj Bosni. Kusturica će glumiti glavnu ulogu, vojnika koji pred kraj života postaje svećenik. Partnerica će mu biti Monica Bellucci koja zbog te uloge uči srpski jezik. Nisu mirovali ni hrvatski filmski djelatnici, pa su u ponedjeljak  u Cannesu ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministrica kulture Francuske Aurélie Filippetti potpisali Ugovor o filmskoj koprodukciji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike. Zatim je ministrica Andrea Zlatar Violić došla na hrvatski štand u Cannesu da se taj događaj dodatno proslavi.

Emir Kusturica
Emir Kusturica

U ponedjeljak sam se družio s Brunom Ogerom, francuskim kuharom koji na 10 minuta od Cannesa ima restoran Villa Archangel s dvije Michelinove zvijezdice i koji kuha za članove canneskog žirija. Pozvao me na sutrašnji ručak, jedva čekam to isprobati.

James Franco i Bruno Oreg
James Franco i Bruno Oreg