Istine i laži filma "Argo"

| Art |

Prilično očekivano, film „Argo“ dobitnik je Oscara za najbolji film, svi slave Bena Afflecka, njegovu glumu, njegovu režiju, njegovo ostvarenje. Jedna osoba ipak drugačije gleda na cijeli film, a to je Kenneth Douglas Taylor, poznatiji kao Ken Taylor, 78-godišnji predsjednik savjetničke tvrtke „Taylor and Ryan“ koji je 1979. godine bio kanadski veleposlanik u Teheranu. On je, dakle, osoba, u čijoj su ambasadi tri mjeseca bili skriveni djelatnici američkog veleposlanstva koji su pobjegli nakon što su Iranci zauzeli američku ambasadu i za taoce uzeli 52 djelatnika, on je osoba koja zna potpunu istinu o načinu na koji su ta šestorica uspjela pobjeći iz Teherana i stoga smatra da film ne odgovara činjenicama. „Film je zabavan i uzbudljiv, ali Kanada nije stajala po strani i gledala oslobođenje američkih diplomata. U toj akciji, CIA je bila naš mlađi partner“, tvrdi Taylor.

Taylor podsjeća da to nisu bili slavni dani za CIA-u i američku vanjsku politiku, on podsjeća da su 1980. godine u akciji „Eagle Claw“ američki komandosi pokušali osloboditi 52 američka diplomata zatočena u američkoj ambasadi, akcija je propala, a osam komandosa je ubijeno. Tijekom tri mjeseca Taylor i njegovi kolege iz kanadske ambasade uspješno su skrivali od Iranaca šest američkih diplomata koji su uspjeli pobjeći iz američkog veleposlanstva nakon upada Iranaca, brinuli za njih, oslobađali ih napetosti te dostavljali američkim tajnim službama informacije o stanju u Teheranu i mogućnostima da se šest diplomata tajno prebaci u Ameriku. Uz to, Taylor je zapravo bio kanadski špijun za Ameriku, na zahtjev američkog predsjednika Jimmyja Cartera i uz odobrenje tadašnjeg kanadskog premijera.

Za Taylora nije čudno što je radnja filma „Argo“ smještena većim dijelom u Los Angelesu odnosno Hollywoodu, a manjim dijelom u Teheranu, a to je zato što ni Tony Mendez (agent kojeg glumi Affleck) ni tadašnji američki predsjednik Jimmy Carter nisu znali previše o situaciji u Teheranu.

Film „Argo“ temelji se na knjizi koju je Tony Mendez napisao, a kada je Taylor prije nekoliko godina čuo kako je Mendez prodao Hollywoodu filmska prava na knjigu nije se previše brinuo. Naime, u knjizi je točno navedeno kako su diplomati kanadskog veleposlanstva imali ključnu ulogu u oslobađanju šest američkih diplomata. Ipak, bilo mu je sumnjivo kako će film izgledati s obzirom da je, tvrdi Taylor, Mendez u Teheranu proveo samo jedan i pol dan. Sumnje su se pokazale točnim onog trenutka kada je Taylorovu suprugu nazvala Page Leong, glumica koja je glumi u filmu. Taylorova supruga ispričala joj je što se događalo u Teheranu 1979. godine na što joj je glumica rekla „Znate, nije nužno da to što ste mi ispričali bude prikazano na filmu“.

Film je u rujnu prikazan na filmskom festivalu u Torontu, a Taylor uopće nije bio pozvan na premijeru iako je tih dana boravio u Torontu. Njegovi prijatelji koji su bili na premijeri bili su ogorčeni činjenicom da su sve zasluge za uspjeh tajne operacije pripisane CIA-i. Iako su nakon oslobođenja šestorice diplomata u Americi tiskali plakate s napisima „Hvala Kanada“. Bili su ogorčeni i što Taylora u filmu glumi 65-godišnji sijedi kanadski glumac iako je Taylor tada imao 45 godina i crnu kosu.

To je pokrenulo medijsku lavinu, Taylora su svakodnevno zvali novinari i nakon brojnih napisa Ben Affleck je nazvao Taylora. Pitao ga je „Imaš nekih problema s filmom?“ na što mu je Taylor odgovorio „Da, imam“. Stoga je Affleck pozvao Taylora i njegovu suprugu u Los Angeles, prikazao mu film i ponudio mu da se na odjavnoj špici napiše kako je oslobađanje šest diplomata bila akcija u kojoj je CIA nadopunila nastojanja kanadskog veleposlanstva. To je i napravljeno, iako time uloga kanadskog veleposlanstva u filmu nije osobito poboljšana. Osobito uz činjenicu da je Taylor organizirao bijeg američkih diplomata ranim letom i to s kanadskim putovnicama, prije no što su Iranci shvatili da su izigrani.  

Nakon kakvog-takvog pomirenja između Afflecka i Taylora, održana je premijera filma u Washingtonu gdje su Afflecku bila puna usta Taylora, tvrdeći kako je on pravi heroj bez čije žrtve diplomati ne bi bili oslobođeni. Isticao je da je spašavanje diplomata iz kanadskog veleposlanstva bila zajednička akcija te da je to poruka filma. Ne znam koliko to Kanađane zadovoljava.

Argo