Znate li što su to klepe?

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Domaće klepe nane Bademe, Sarajevo

Klepe
Bosanske klepe

 Omiljeno bosansko jelo moga supruga na kojemu je, kako kaže, odrastao... a najbolje klepe pravila je naravno, njegova mama Badema. Kad mi je prvi puta objašnjavao što su to klepe, mislila sam pa to je isto što i ravioli...  Klepe se drukčije režu i spajaju. To jesu s mesom punjeni trokutići, no tijesto je mekše nego kod raviola, a i klepe su ukusnije...

Tijesto:

  • 1 jaje
  • ½  kg glatkog brašna
  • hladna voda
  • prstohvat soli

Fila:

  • ½ kg mljevenog junećeg ili telećeg ili purećeg mesa
  • 1 luk (sitno narezan ili nariban)
  • 1 češanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)- može i ne mora
  • sol
  • papar

Preljev:

  • vrhnje
  • jogurt
  • češnjak (po želji) – sitno nasjeckan
  • slatka crvena paprika- za posipati
  • otopljeni putar - prema želji

Zamijesite malo tvrđe tijesto od jaja, brašna i soli postepeno dodavajući vodu pa pustite da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga razvaljajte na 2 mm debljine. Razrežite ga na kvadratiće veličine oko 4 cm.  Napravite smjesu od mljevenog mesa, luka, češnjaka, soli i papra.  Na svaki kvadratić tijesta stavite malo smjese u sredinu, zalijepite rubove i dobit ćete oblik trokutića - klepe. Kuhajte ih u uzavreloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijedite ih (nemojte ih ispirati), malo popržite na otopljenom putru, pospite slatkom crvenom paprikom i poslužite s mješavinom vrhnja i jogurta ili prema želji sa sitno nasjeckanim češnjakom.

Također ih možete zapeći u pećnici: zagrijte pećnicu na 180C, skuhane klepe, rasporedite ih po namaštenom kalupu i prelijte vrhnjem s češnjakom te pospite crvenom paprikom. Pecite ih oko 15 - 20 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite vruće odmah.


Slični članci: