Znate li što su to klepe?

Domaće klepe nane Bademe, Sarajevo

Klepe
Bosanske klepe

 Omiljeno bosansko jelo moga supruga na kojemu je, kako kaže, odrastao... a najbolje klepe pravila je naravno, njegova mama Badema. Kad mi je prvi puta objašnjavao što su to klepe, mislila sam pa to je isto što i ravioli...  Klepe se drukčije režu i spajaju. To jesu s mesom punjeni trokutići, no tijesto je mekše nego kod raviola, a i klepe su ukusnije...

Tijesto:

  • 1 jaje
  • ½  kg glatkog brašna
  • hladna voda
  • prstohvat soli

Fila:

  • ½ kg mljevenog junećeg ili telećeg ili purećeg mesa
  • 1 luk (sitno narezan ili nariban)
  • 1 češanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)- može i ne mora
  • sol
  • papar

Preljev:

  • vrhnje
  • jogurt
  • češnjak (po želji) – sitno nasjeckan
  • slatka crvena paprika- za posipati
  • otopljeni putar - prema želji

Zamijesite malo tvrđe tijesto od jaja, brašna i soli postepeno dodavajući vodu pa pustite da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga razvaljajte na 2 mm debljine. Razrežite ga na kvadratiće veličine oko 4 cm.  Napravite smjesu od mljevenog mesa, luka, češnjaka, soli i papra.  Na svaki kvadratić tijesta stavite malo smjese u sredinu, zalijepite rubove i dobit ćete oblik trokutića - klepe. Kuhajte ih u uzavreloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijedite ih (nemojte ih ispirati), malo popržite na otopljenom putru, pospite slatkom crvenom paprikom i poslužite s mješavinom vrhnja i jogurta ili prema želji sa sitno nasjeckanim češnjakom.

Također ih možete zapeći u pećnici: zagrijte pećnicu na 180C, skuhane klepe, rasporedite ih po namaštenom kalupu i prelijte vrhnjem s češnjakom te pospite crvenom paprikom. Pecite ih oko 15 - 20 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite vruće odmah.


Slični članci: