Varivo od kelja

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kelj varivo
Kelj varivo

Kelj varivo ili kako mi u Zagrebu kažemo Kelj čušpajz (cušpajz) je recept moje bake Anđele koja mi je čušpajze radila relativno često... Kao mala ih i nisam baš previše voljela, ali vremenom sam naučila cijeniti prave vrijednosti i okuse. Na isti način možete napraviti varivo od poriluka ili mahuna. Potpuno isto. Ili kako bi Balašević rekao: Princip je oduvijek isti, sve ostalo su nijanse...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: oko 15 min

Vrijeme kuhanja: 30 minuta

  • 1 srednji kelj /poriluk ili mahune
  • 2 – 3 kobasice ili 4 - 5 šnita špeka
  • 4 - 5 srednjih krumpira
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja 
  • sol
  • papar
 

Kobasice stavite u lonac vrele vode i malo ih prokuhajte ili ih prema želji kratko prepecite na malo ulja u tavici.  Kelj/poriluk ili mahune narežite na trakice ili kockice i operite. Krumpir očistite, narežite na kockice. U lonac sa hladnom vodom stavite kelj/ poriluk ili mahune, krumpir, maslinovo ulje i polukuhane ili polupečene kobasice. Dodajte crvenu mljevenu papriku, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.