Recept za kuhano vino

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kuhano vino
Kuhano vino

Šetajući ovih dana po mom gradu Zagrebu i najljepšem Adventu ikad (ako još niste molim vas glasajte za Zagreb u izboru najljepših Advenata na stranici info-zagreb.hr), iskreno sam se začudila kako samo rijetki (ali zaista rijetki) štandovi imaju dobro kuhano vino. Moje curke su me molile da ponovo napišem recept za kuhano vino. U receptu spominjem što se sve može staviti u kuhano vino, ali da se barem stave klinčići i npr. vanilin šećer ili naranča već je to - to. Da bi bili najbolji Advent u konkurenciji zaista prestižnih europskih gradova, moramo se potruditi i oko njegove ponude, a kuhano vino je tu prvo na popisu potražnje... 

Kuhano vino
Kuhano vino

Recept za kuhano vino

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme stajanja: 15-ak minuta

  • 1 l crvenog ili bijelog vina (po mogućnosti dobrog kvalitetnog vina, ne mora biti odležano i skupo, važno da nije kiselo)
  • oko 2 dl vode (zavisno koliko je vino jako - probajte!)
  • sok 1 naranče
  • 1 štapić cimeta
  • 1 zvjezdani anis
  • 3 - 4 klinčića
  • 1 razrezana mahuna vanilije ili 2 vanilin šećera
  • 2 - 3 žlice šećera (bijelog ili smeđeg) ili meda (količina prema ukusu)
  • 1 žličica đumbira u prahu - prema želji
  • kardamom - prema želji
  • prstohvat mškatnog oraščića - prema želji
  • 1 neprskana naribana korica naranče, limuna ili limete
  • 1 neprskana naranča narezana na kolutiće
  • 1/2 dl ruma, vodke ili amareta - prema želji (ja osobno ne stavljam, ali mnogi stavljaju)

Sipajte vino u lonac i zagrijte na laganoj vatri, dodajte vodu, sok i kolutiće naranče, šećer i sve ostale začine. Kuhajte (više - zagrijavajte) na laganoj vatri 10-15 minuta, poklopljeno nek odstoji još toliko da se svi okusi prožmu, procijedite ga pa poslužite još vruće vino. Probajte i prema okusu dodajte još šećera ili ruma, vodke ili amareta.