Mamin recept za sarmu

| Wine and dine |

Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mamina sarma - najbolja sarma na svijetu!!! Uvijek je radila veliki, veliki lonac pun sarme i dio davala baki, dio sestri, dio meni... Pedantno je motala sarmice i redala ih u lonac... najukusnija i najfinija sarma... nikad nigdje nisam jela ukusniju sarmu. Čak ni moja nije takvog okusa i tako fina, jer ja sarmu spravljam samo s junetinom, a ona i od mekše svinjetine, al zato „prošvercam“ malo pancete – ne može sarma bez nje... Jednostavno – ne ide. Za sarmu je jako važno da se kuha na jako laganoj vatri dugo – barem 2-3 sata. Ako ne volite zapršku, ne morate je staviti. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje stavim zapršku (samo žličicu), inače je izbjegavam.

Za 10 – ak osoba (po osobi 2 sarme)

Vrijeme pripreme: oko 1 sat

Vrijeme kuhanja:  oko 2 - 3 sata

  • 80 dag svinjetine + 20 dag junetine ili 1kg junetine (po mogućnosti 2 puta mljevena)
  • 20 dag špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezano) – može, a i ne mora   
  • 1 glavica kiselog zelja  (1,5 – 2 kg)
  • ½ kg rezanog zelja
  • 5 – 6 šnita špeka
  • 1 - 2 suhe dimljene kobasice
  • 10 dag riže
  • 2 jaja
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • slatka crvena mljevena paprika
  • peršin (sitno nasjeckan) – može i ne mora
  • 2 žlice brašna ili škrobnog brašna
  • muškatni oraščić 
  • sol
  • papar
  • ulje 
Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Sarma

Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove. Na malo ulja podinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak, ohladite pa dodajte u smjesu mljevenog mesa i špeka. Dodajte još jaja, opranu i ocijeđenu rižu, peršin, papar, sol, malo muškatnog oraščića i crvenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i  pustite da malo odstoji. Smjesu (2 - 3 žličice) zamatajte u listove zelja i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra. Slažite u lonac s malo ulja (tek toliko da pokrije dno) izrezano zelje, sarmice i na šnite izrezani špek/pancetu. Kuhajte oko sat i pol, dva na laganoj vatri. Onda napravite blagu zapršku od 2 žlice ulja i 2 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelite po sarmi. Dodajte na 4 komada narezanu kobasicu i kuhajte još pola sata, sat. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.

Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.