Lazanje od purećeg mesa

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Lazanje
Lazanje

Lazanje - može ih se spraviti sa sirom i šunkom, sa špinatom, špinatom i sirom (ribanim podravcem ili sl., svježom rikotom, mrvljenom ili na kockice rezanom gorgonzolom), šampinjonima, šparogama, tikvicama i drugim povrćem ili samo sa sirom. Sve vrste lazanja mogu se napraviti kao i sva ostala tjestenina na više načina– na bijelo ili na crveno ili i s umakom i paradajzom zajedno. Kako god ih pripremim, znam da će se pojesti u trenu... svi obožavaju lazanje! Nema šanse da ostane za kasnije...  Doduše, Sarah više voli kada su samo sa sirom, tako da ih često radim u dvije posude...

LAZANJE OD PUREĆEG MESA

Lazanje
Lazanje

Za 5-6 osoba

Vrijeme pripreme, kuhanja i pečenja: 60 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 1 paket lazanja
  • ½ kg purećeg mljevenog mesa (ili junećeg ili telećeg ili šunka rezana na kockice)
  • 25 - 30 dag ribanog sira
  • ½ l slatkog vrhnja
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 dl pirea paradajza 
  • prezle (za posipati)
  • sol
  • papar

Na ulju podinstajte luk i dodajte mljeveno meso. Dodajte pire paradajza, posolite, popaprite i dinstajte. Stavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 220C. Nauljite kalup i u njega slažite red lazanja (koje se mogu, ali i ne moraju, prije prokuhati par minuta u vreloj slanoj vodi, ali treba biti spretan i paziti da ne puknu i zalijepe se). Red lazanja, red mesa i sira, red lazanja, red mesa i sira, ponovo lazanje i na vrhu sir. Na kraju sve prelite slatkim vrhnjem, pospite prezlom i pecite u pećnici pola sata.

Lazanje
Lazanje

Napomena: Ako dodate i paradajz sos, dodajte ga na meso, a na sir vrhnje.  Prije pečenja lazanje malo izbodite vilicom da se ne deformiraju.

Lazanje
Lazanje

Slični članci: