Danas napravite musaku!

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Za 4 osobe

Musaka
Musaka

Musaka je tradicionalno balkansko jelo, neki misle grčko, neki tursko, Bosanci, Srbi, svi je svojataju... Činjenica je da je danas svi prave i da se jede u svim krajevima. Originalna musaka se u Grčkoj, Turskoj i Egiptu pravi s patliđanom. Kod nas, u Bosni, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj se radi s krumpirom. Neki sve sitno nasjecaju i preliju te zapeku, a naša se slaže u redove. Netko je radi i od kelja, riže, mahuna, paprika, netko od tikvica. Meni je ova tradicionalna najbolja, evo jednostavan i najbolji recept moje mame:

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 40 dag mljevenog mesa  (junetina, teletina, puretina)
  • 4 krumpira srednje veličine
  • 10 dag prezla – prema želji  
  • 1 luk (sitno narezan)
  • crvena paprika
  • 2 jaja
  • 4 dl mlijeka
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 220C. U tavi na ulju podinstajte luk pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite i dodajte crvenu papriku. Promiješajte i dinstajte 10ak minuta. U međuvremenu ogulite, operite i narežite krumpir na šnite debljine 3-4 mm. U vatrostalnu zdjelu složite red krumpira, prema želji pospite s prezlama, red mljevenog mesa, red krumpira. Umutite 2 jaja i dodajte 4 dl mlijeka. Promiješajte smjesu i prelite je preko krumpira i mesa. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta.

Musaku možete zaliti i sa 2 dl slatkog vrhnja, a tek pred kraj pečenja prelijte s 2 dl mlijeka u kojem ste umutili 2 jaja i zapecite još 10ak minuta u pećnici.

Musaka
Musaka

Slični članci: