Domaće klepe nane Bademe, Sarajevo
Omiljeno bosansko jelo moga supruga na kojemu je, kako kaže, odrastao... a najbolje klepe pravila je naravno, njegova mama Badema. Kad mi je prvi puta objašnjavao što su to klepe, mislila sam pa to je isto što i ravioli... Klepe se drukčije režu i spajaju. To jesu s mesom punjeni trokutići, no tijesto je mekše nego kod raviola, a i klepe su ukusnije...
Tijesto:
- 1 jaje
- ½ kg glatkog brašna
- hladna voda
- prstohvat soli
Fila:
- ½ kg mljevenog junećeg ili telećeg ili purećeg mesa
- 1 luk (sitno narezan ili nariban)
- 1 češanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)- može i ne mora
- sol
- papar
Preljev:
- vrhnje
- jogurt
- češnjak (po želji) – sitno nasjeckan
- slatka crvena paprika- za posipati
- otopljeni putar - prema želji
Zamijesite malo tvrđe tijesto od jaja, brašna i soli postepeno dodavajući vodu pa pustite da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga razvaljajte na 2 mm debljine. Razrežite ga na kvadratiće veličine oko 4 cm. Napravite smjesu od mljevenog mesa, luka, češnjaka, soli i papra. Na svaki kvadratić tijesta stavite malo smjese u sredinu, zalijepite rubove i dobit ćete oblik trokutića - klepe. Kuhajte ih u uzavreloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijedite ih (nemojte ih ispirati), malo popržite na otopljenom putru, pospite slatkom crvenom paprikom i poslužite s mješavinom vrhnja i jogurta ili prema želji sa sitno nasjeckanim češnjakom.
Također ih možete zapeći u pećnici: zagrijte pećnicu na 180C, skuhane klepe, rasporedite ih po namaštenom kalupu i prelijte vrhnjem s češnjakom te pospite crvenom paprikom. Pecite ih oko 15 - 20 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite vruće odmah.