Nije čudo što često pravim kljukušu, ipak je to omiljeno jelo mog supruga koje ga sjećanjem vraća u njegovo Sarajevo. Kljukuša mora biti tanka i hrskava, čak lagano zagorena, s puno papra... takva je najbolja! Brzo se pravi, a prefina je... Ovaj je recept od moje svekrve, nane Bademe, koja je pravila najbolju kljukušu na svijetu...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Temperatura pećnice: 250C
- 3 - 4 žlica brašna
- 4 - 5 krumpira
- 1 luk
- 1 prašak za pecivo
- ulje ili putar
- vrhnje i jogurt (prema želji) serviraju se uz kljukušu.
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 250C. Operite i ogulite krumpire, krupno ih izribajte i pustite da odstoje i puste vodu. Zatim ga ižmičite, dodajte 4-5 žlica brašna pomiješanog s praškom za pecivo i sitno narezanim lukom, posolite i popaprite te izmiješajte. Rasporedite smjesu u nauljen okrugli kalup i pecite u pećnici dok ne poprimi rumeno zlatnu boju (oko pola sata). Izrežite kljukušu na trokute, kao pizzu, dok je još topla.
*Prema želji kljukušu možete preliti s mješavinom jogurta, vrhnja i sitno isjeckanog češnjaka ili servirati uz jogurt, vrhnje ili kiselo mlijeko.
*Ako pećnicu želite zamijeniti tavom, s istom smjesom u koju dodate 2 jaja, možete oblikovati male medaljone i peći ih u vrućem ulju na tavici.