Zeleni rižoto od poriluka je favorit moje najstarije kćeri Sare, sva rižota na jednu stranu, ali ovaj rižoto je nešto posebno. I klinke ga obožavaju... Zeleni je pa im je fora, a jako je ukusan...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta
- 35 dag riže (carnaroli ili arborio)
- 5 - 6 manjih poriluka (narezana na tanke kolutiće)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 dl vode
- povrtni temeljac
- 2 dl suhog bijelog vina
- 2 žlice slatkog vrhnja - može i ne mora
- 1 šalica naribanog parmezana ili grana padano ili pecorino sardo + za posipanje
- peršin (sitno nasjeckan)
- kockica hladnog putra (5 dag)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Očistite i narežite poriluk na kolutiće, podjednako zeleni i bijeli dio (operite ga dobro u hladnoj vodi). Sitno nasjeckajte češnjak. Pržite poriluk na maslinovom ulju, posolite, nakon par minuta dodajte češnjak, zalijte ga s malo vode i dinstajte. U međuvremenu, na tavi na maslinovom ulju kratko zastaklite rižu i dinstajte je prvo je zalivši s malo bijelog suhog vina, a kad vino ishlapi, podlijevajte povrtnim temeljcem i cijelo vrijeme miješajte. Kad je riža napola kuhana dodajte joj podinstani poriluk, sol, papar i još malo temeljca pa zajedno dinstajte. Na kraju mantekirajte (mantecatura) rižoto - u rižoto umiješajte naribani parmezan, putar i nasjeckani peršin. Miješajte brzo i snažno. Prema želji možete umiješajte i žlicu-dvije slatkog vrhnja, ali nije potrebno. Poklopite ga minutu, dvije da odstoji i skuha se do kraja. Servirajte uz ribani sir i čašu dobrog bijelog vina.