Za 4-6 osoba
Vrijeme pripreme:40 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 3-4 tikvica
- 3-4 luka
- 3-4 paprike
- 2 dag sušenih gljiva
- 5-6 šnita starog kruha
- 1 dl mlijeka
- 20 dag ribanog sira
- 2 jaja
- 2 dag ribanog ovčijeg sira kačkavalja
- mažuran (sitno nasjeckan)
- češnjak (sitno nasjeckan)
- 2 dag parmezana
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 180C. Gljive namočite u mlaku vodu. Tikvice operite, prepolovite i izdubite ih, ali sačuvajte izvađenu sredinu. Očistite luk i izdubite ga. Izdubljene tikvice i luk kuhajte 10 minuta na pari. U međuvremenu očistite paprike od sjemenki. Ocjedite gljive, prosušite i sitno nasjeckajte. Takođe nasjeckajte sredinu izvađenu iz luka i tikvica, promiješajte i na ulju podinstajte. Maknite sa vatre i pustite da se ohladi. Kruh malo natopite u mlijeku, ocijedite ga i izgnječite vilicom. Smjesi od dinstanog povrća dodajte izgnječeni kruh, sir, jaja, ribani kačkavalj, nasjeckani češnjak i mažuran. Dobro izmešajte, posolite, popaprite i punite izdubljene tikvice, luk i paprike. Punjeno povrće rasporedite u vatrostalnu zdjelu, prelijte maslinovim uljem, pospite ribanim parmezanom i pecite u zagrijanoj pećnici 40-tak minuta. Ukrasite mažuranom.